Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  
 








Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Bruce Broughton09 Maj 2003, 15:54


ur. 8 marca 1945, Los Angeles

Broughton ma opinię jednego z najbardziej niedocenionych kompozytorów muzyki filmowej. Jego kariera rozpoczęła się w latch `70, gdy tworzył głównie na potrzeby seriali telewizyjnych. W 1984, po skomponowaniu muzyki do The Ice Pirates na dobre zagościł także w filmach pełnometrażowych, tworząc wiele, dobrze rozpoznawalnych dziś tematów muzycznych, głównie bardzo podniosłych i dyanamicznych.

W 1985 roku stworzył muzykę do westernu Silverado, za którą otrzymał nominację do Oscara. Ale to nie jedyne jego osiągnięcia. Do nagrody Emmy był nominowany aż 19 razy, z czego otrzymał 7, np. za film Glory And Honor, czy za muzykę do animowanego serialu Stevena Spielberga Tiny Toon Adventures. Dobrze rozpoznawalny jest także jego temat przewodni do serialu telewizyjnego JAG.

Choć niedoceniony przez twórców filmowych, Broughton zyskał rzeszę fanów. Jego soundtracki osiągają rekordowe ceny na rozmaitych aukcjach internetowych.

Wybrana Filmografia:

2001 - The Ballad of Lucy Whipple
1999 - Jeremiah
1999 - Night Ride Home
1998 - Glory & Honor
1998 - Krippendorf`s Tribe
1998 - Zagubieni w Kosmosie (Lost in Space)
1998 - One Tough Cop
1997 - Shadow Conspiracy
1997 - A Simple Wish
1997 - True Women
1996 - Carried Away
1996 - Homeward Bound II: Lost in San Francisco
1996 - House Arrest
1996 - Infinity
1995 - JAG - Wojskowe Biuro Śledcze (JAG)
1994 - Baby`s Day Out
1994 - Holy Matrimony
1994 - Cud na 34 Ulicy (Miracle on 34th Street)
1993 - For Love or Money
1993 - So I Married an Axe Murderer
1993 - Tombstone
1992 - From Time to Time
1992 - Kochanie, Powiększyłem Dzieciaki! (Honey, I Blew Up the Kid!)
1992 - O Pioneers!
1992 - Stay Tuned
1991 - All I Want for Christmas
1990 - Betsy`s Wedding
1990 - Narrow Margin
1990 - Stary Człowiek i Morze (The Old Man and the Sea)
1990 - The Rescuers Down Under
1989 - Jacknife
1989 - Sorry, Wrong Number
1988 - Last Rites
1988 - Michael Jacksons`s Moonwalker
1988 - The Presidio
1988 - The Rescue
1987 - Big Shots
1987 - Cross My Heart
1987 - Harry i Hendersonowie (Harry and the Hendersons)
1987 - The Monster Squad
1987 - Square Dance
1986 - The Boy Who Could Fly
1986 - Sweet Liberty
1986 - The Thanksgiving Promise
1985 - Silverado
1985 - Stormin` Home
1985 - Young Sherlock Holmes
1984 - The Cowboy and the Ballerina
1984 - The Ice Pirates
1984 - The Master of Ballantrae
1984 - Passions
1983 - Cowboy





Soundtracks.pl

© 2002-2018 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni