Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  



Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Jerzy Satanowski26 Wrzesień 2002, 18:09


Ur. 23.08.1947 Warszawa, kompozytor i aranżer, także pianista i reżyser teatralny. Absolwent Wydziału Filologii Polskiej UAM w Poznaniu. Muzyczny samouk.

W czasach licealnych był wokalistą i gitarzystą amatorskich zespołów MY i Następcy. Pierwsze piosenki - zarówno muzykę, jak i teksty - pisał dla zespołu Tarpany. Jako kompozytor muzyki teatralnej zadebiutował w 1972 kompozycjami do spektaklu Trucizna, miłość i śpiew do tekstów E. Stachury. Od tego czasu napisał muzykę do około dwustu spektakli dla krajowych teatrów dramatycznych, Teatru TV, Burg Theater w Wiedniu, Schauspielhaus w Zurychu, Narodowego w Helsinkach, Schillertheater w Berlinie, Teatru Towstonogowa w Leningradzie oraz teatrów w Bon, Genewie, Kassel i Grazu.

Jest kompozytorem autorskich musicali Miłość, czyli życie, śmierć i zmartwychwstanie oraz Decadance; musicali Kuglarze i wisielcy (libr. Jacek Kaczmarski); muzyki do Kolędnicy (libr. J. Skotnicki); muzyki do spektakli Kordian, Jan Gabriel Borkman, Czajka, Na dnie (reż. E.Axer), Zbrodnia i kara, Operetka, Wiśniowy sad, Dziady, Noc listopadowa (reż. M. Prus), Judasz z Kariothu, Łaźnia, Skrzywdzeni i poniżeni, Śmierć Tarełkina, Nora (reż. I. Cywińska), Ślub, Lorenzaccio, Burza, Ksiądz Marek (reż. K. Zaleski), Stracone zachody miłości, Dwaj panowie z Werony (reż. T. Łomnicki), Kosmos, Getto, Czerwone nosy (reż. E. Korin), Czajka, Kordian, Hamlet (reż. J. Englert), Kordian, Zemsta (reż. G. Holoubek), Czajka, Wiśniowy sad, Dzieci słońca, Hamlet (reż. A. Domalik), Czytadło, Antygona w Nowym Jorku, Maria Stuart (reż. G. Gliński), Don Carlos, Król Edyp, Sokół maltański (reż. L. Adamik), Cyd (reż. A. Hanuszkiewicz); muzyki do wszystkich spektakli w reżyserii J. Wiśniewskiego, które zdobyły liczne nagrody na zagranicznych festiwalach teatralnych, m. in. Grand Prix krytyki i publiczności dla Panopticum a la Madame Tissau na festiwalu BITEF w Belgradzie w 1983, Grand Prix dla Panopticum a la Madame Tissau i Końca Europy na festiwalu Teatrów w Nancy w 1984, Fringe First dla Końca Europy w 1985 i Fringe First dla Modlitwy chorego przed nocą w 1986 na festiwalu teatralnym w Edynburgu; muzyki do programów TV i recitali estradowych Krystyny Jandy (Dancing), Jacka Różańskiego (Życie to nie teatr), Hanny Banaszak (Treny), Ewy Błaszczyk (Misterium ognia, Ostinato determinare, Fotografie), Piotra Fronczewskiego i E. Błaszczyk (Piosenka, której nie można przestać śpiewać), Krystyna Tkacz (Prolog z demonami) oraz jako współautor muzyki do programów tv i recitali Barbary Dziekan (Ulica kwitnącej wiśni), Jolanty Kaczmarek (Para nasycona), Hanny Banaszak (Wołanie Eurydyki), Magdy Umer (Faux pas), Edyty Geppert (Śpiewajmy); muzyki filmowej; piosenek.

Jest laureatem nagrody za muzykę do spektaklu Noc listopadowa na festiwalu teatralnym w Opolu w 1979, nagrody za muzykę do spektaklu Operetka na festiwalu we Wrocławiu w 1980, nagrody za muzykę do Judasz z Kariothu na festiwalach teatralnych w Kaliszu w 1981 i w Opolu w 1982, nagród za muzykę do spektakli Wesele, Dziady, i Nie-Boska komedia na festiwalach w Opolu w latach 1982-83, nagrody Przewodniczącego Komitetu ds. RiTV za twórczość tv w 1980, nagrody za musical Miłość czyli życie, śmierć i zmartwychwstanie na festiwalu teatralnym we Wrocławiu w 1985, Grand Prix w koncercie piosenki aktorskiej i kabaretowej na KFPP w Opolu w 1986 za To nic, że to sen, nagród za muzykę do filmu Schodami w górę, schodami w dół na FPFF w Gdyni w 1988 i Wrzeciono czasu w 1995.

Wybrana filmografia:

1981 - Mężczyzna niepotrzebny!
1984 - Baryton
1984 - Dom wariatów
1984 - Kobieta w kapeluszu
1984 - O - Bi, O - Ba. Koniec cywilizacji
1984 - Przyspieszenie
1984 - Trzy młyny
1985 - Jezioro Bodeńskie
1985 - Siekierezada
1985 - Zabawa w chowanego
1986 - Biała wizytówka
1986 - Magnat
1986 - W zawieszeniu
1986 - Zygfryd
1987 - Anioł w szafie
1987 - Do domu
1988 - Crimen
1988 - Schodami w górę, schodami w dół...
1989 - Dzień dobry i do widzenia
1989 - Nocny gość
1991 - Głos
1992 - Nocne ptaki
1992 - Wszystko, co najważniejsze...
1993 - C`est mon histoire
1993 - Kolejność uczuć
1993 - Żywot człowieka rozbrojonego
1994 - Erotic tales
1995 - Ekstradycja
1995 - Wrzeciono czasu
1996 - Deszczowy żołnierz
1996 - Ekstradycja 2
1996 - Złote Runo
1997 - Boża podszewka
1999 - Ajlawju
2000 - Izabela
2000 - Święta polskie
2000 - Cud purymowy
2002 - Dziewczynka w czerwonym płaszczyku
2002 - Dzień świra
2003 - Defekt
2005 - Boża podszewka 2
2005 - Kochankowie z Marony
2005 - Defekt 2
2006 - Wszyscy Jesteśmy Chrystusami
2007 - Determinator
2008 - Ogród Luizy
2008 - Doręczyciel





Soundtracks.pl

© 2002-2021 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni