Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  



Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Stewart Copeland25 Czerwiec 2002, 20:59


ur. 16 lipca 1952, Alexandria, Virginia

Były perkusista zespołu The Police, odpowiedzialny za wiele innowacyjnych i przełomowych soundtracków lat `80 i `90. Efekty jego działalno?ci jako perkusisty i założyciela tego zespołu to: 40,000,000 płyt sprzedanych na całym ?wiecie oraz pięć nagród Grammy. Podróżując po ?wiecie w poszukiwaniu egzotycznych rytmów, zawędrował do miejsc takich jak: Dżungla Brazylijska czy Australia.

Przez ostatnią dekadę, Copeland mógł się poszczycić współpracą z najbardziej wziętymi reżyserami Hollywood, jak np.: Francis Ford Coppola, Oliver Stone, Kevin Reynolds, Bruce Beresford czy John Hughes. W 1984 roku rozpoczął rozszerzanie swojej działalno?ci ponad scenę rock`ową. Wtedy wła?nie napisał muzykę do filmu Coppoli - "Rumblefish". Była to mieszanka d?więków perkusji, samochodowych klaksonów i tykających zegarów. Było to nowatorskie i wręcz pionierskie dzieło na arenie muzyki filmowej, dzięki któremu otrzymał nominację do Złotego Globu.

Dzięki niezwykłemu stylowi tej muzyki, zwrócił na niego uwagę Oliver Stone, z którym Copeland współpracował przy kilku filmach. Łącznie skomponował on muzykę do ponad 50 filmów

Poza muzyką filmową, Copeland zajmował się także pisaniem oper, baletów oraz występami na żywo, prezentując rozmaitą twórczo?ć.


Wybrana filmografia:

? Rumble Fish - 1984
? Wall Street - 1987
? Talk Radio - 1998
? Nie?miertelny 2 (Highlander 2 : The Quickening) - 1991
? Babylon 5 - 1993
? Rapa Nui - 1994
? Gra o Przeżycie (Surviving The Game) - 1994
? Futuresport - 1998
? Simpatico - 1999





Soundtracks.pl

© 2002-2020 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni