Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  
 








Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Trevor Jones22 Stycznia 2003, 18:08


kompozytor
ur. 23 marca 1949 Cape Town, RPA

Trevor Jones zainteresował się muzyką filmową jeszcze w dzieciństwie - będąc zapalonym kinomanem często odwiedzał pobliskie kino. Ponieważ wszyscy w jego rodzinie byli związani z filmem, otrzymał niezbędne wsparcie dla swojego "życiowego" wyboru. Studiował w Royal Academy of Music oraz w British National Film School zanim został obywatelem Wielkiej Brytanii w latach `70. Początkowo pracował przy małych projektach i filmach krótkometrażowych. Pracując dla irlandzkiej telewizji został "odkryty" przez Johna Boorman`a, dla którego skomponował muzykę do filmu Excalibur z roku 1981.

Wkrótce potem skontaktował się z nim Jim Henson, zapraszając Jonesa do swojego filmu lalkowego The Dark Crystal. Oprawa muzyczna jaką kompozytor ten stworzył do tego filmu, jest uznawana za jedną z jego najlepszych. Jones i Henson zawiązali szerszą współpracę. Przez lata Jones pisał muzykę do rozmaitych gatunków filmów, od szybkich filmów akcji: Na Krawędzi (nagroda ASCAP), Ostatni Mohikanin, przez thrillery: Sea of Love, Kiss of Death, po komedie: Orkiestra, a nawet wspomnianych filmów lalkowych: Mroczny Kryształ i Labirynt.

Dziś Trevor Jones należy do czołówki Hollywoodzkich kompozytorów, choć często jest niedoceniany. Był trzykrotnie nominowany do nagrody BAFTA oraz dwukrotnie do Złotego Globu. Jedna z jego najnowszych partytur - do japońskiego filmu Aegis - była nominowana do nagrody Japońskiej Akademii Filmowej.



Filmografia:

1980 - Brothers And Sisters
1980 - The Beneficiary
1981 - Excalibur
1982 - Mroczny Kryształ (The Dark Crystal)
1982 - The Sender
1983 - Nate And Hayes (Savage Islands)
1983 - Those Glory, Glory Days
1984 - And Pigs Must Fly
1984 - The Last Days Of Pompeii
1985 - Doctor Fischer Of Geneva
1985 - Uciekający Pociąg (Runaway Train)
1985 - The Last Place On Earth
1986 - Labyrinth (Labirynt)
1987 - Angel Heart (Harry Angel)
1988 - Dominick And Eugene
1988 - Just Ask For Diamond
1988 - Mississippi Burning
1988 - Sweet Lies
1989 - Murder By Moonlight
1989 - Sea Of Love
1990 - Arachnophobia
1990 - Bad Influence
1990 - By Dawn`s Early Light
1990 - Defenseless
1991 - True Colors
1992 - Blame It On The Bellboy
1992 - Crisscross
1992 - Freejack
1992 - Ostatni Mohikanin (The Last Of The Mohicans)
1993 - Na Krawędzi (Cliffhanger)
1993 - In the Name of the Father (W Imię Ojca)
1995 - Hideaway
1995 - Kiss Of Death
1996 - Richard III
1997 - Brassed Off (Orkiestra)
1997 - Desparate Measures (W akcie Desperacji)
1997 - For Roseanna
1997 - G.I. Jane
1998 - Cleopatra
1998 - Dark City (Mroczne Miasto)
1998 - The Mighty
1999 - Notting Hill
2000 - Thirteen Days (Trzynaście Dni)
2001 - From Hell (Z Piekła Rodem)
2001 - To End All Wars (Droga do wolności)
2001 - From Hell
2002 - Crossroads
2002 - Dinotopia
2002 - The Long Run
2003 - I`ll Be There
2003 - Liga Niezwykłych Dżentelmenów (The League of Extraordinary Gentlemen)
2004 - Dookoła Świata w 80 Dni (Around the World in 80 Days)
2005 - Aegis
2006 - The Power of the Dark Crystal





Soundtracks.pl

© 2002-2018 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni