Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  



Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Graeme Revell03 Marzec 2003, 15:17


ur. 23 październik 1955, Aukland, Nowa Zelandia

Od czasu swojego pierwszego soundtracku, do australijskiego thrillera Dead Calm, Graeme Revell jest postrzegany jako jeden z najbardziej innowacyjnych i rozchwytywanych kompozytorów świata. Revell współpracował z wieloma znanymi reżyserami filmowymi, jak np.: George Miller, John Woo, Michael Mann, Ted Demme, Philip Noyce, czy Robert Rodriguez. Był założycielem zespołu SPK, zajmującego się "rockiem industrialnym", znanego dzięki swoim nagraniom dźwięków owadów maszynerii przemnysłowej.Znaczną część jego filmografii zajmują filmy akcji, dziś często uznawane nawet za kultowe. Jego kompozycje charakteryzują się potężnym brzmieniem i wykorzystaniem instrumentów elektronicznych. Filmografia Revella to wiele różnych stylów i gatunków filmowych. Do jego najbardziej znanych dzieł należą: Kruk, Chinese Box (Nagroda na Weneckim Festiwalu Filmowym za muzykę), Święty czy Tomb Raider.

Wybrana Filmografia:

1989 - Dead Calm

1990 - Child`s Play 2
1990 - Spontaneous Combustion

1991 - The Hand That Rocks The Cradle
1991 - Until The End Of The World

1992 - Love Crimes
1992 - Traces Of Red

1993 - Body Of Evidence
1993 - Boxing Helena
1993 - Ghost In The Machine
1993 - Hard Target
1993 - Hear No Evil
1993 - The Crush

1994 - No Escape
1994 - S.F.W.
1994 - Street Fighter
1994 - Kruk (The Crow)

1995 - Down Came A Blackbird
1995 - Mighty Morphin Power Rangers
1995 - Race The Sun
1995 - Dziwne Dni (Strange Days)
1995 - Tank Girl
1995 - The Basketball Diaries

1996 - Od Zmierzchu do Świtu (From Dusk Till Dawn)
1996 - The Crow : City of Angels

1997 - Spawn
1997 - Suicide Kings
1997 - Święty (The Saint)

1998 - Bride Of Chucky
1998 - Lulu On The Bridge
1998 - Phoenix
1998 - The Big Hit
1998 - Negocjator (The Negotiator)
1998 - Oblężenie (The Seige)

1999 - The Insider
1999 - Three To Tango
1999 - Trzynasty Wojownik (The 13th Warrior - rejected)

2000 - Dune
2000 - Gossip
2000 - Pitch Black
2000 - Czerwona Planeta (Red Planet)
2000 - Titan - Nowa Ziemia (Titan A.E.)

2001 - Anne Frank
2001 - Blow
2001 - Human Nature
2001 - Tomb Raider

2002 - Collateral Damage

2003 - Daredevil

2004 - Kroniki Riddicka (The Chronicles of Riddick)

2005 - Atak Na Posterunek 13 (Assault On Precinct 13)
2005 - Miasto Grzechu (Sin City) - współkompozytor
2005 - Mgła (The Fog)
2005 - Aeon Flux





Soundtracks.pl

© 2002-2020 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni