Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  
 








Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Elmer Bernstein20 Maj 2003, 09:54


ur. 4 kwietnia 1922, Nowy Jork
zmarł: 18 sierpnia 2004

Po ukończeniu studiów w poważanym Juillard Institute, gdzie studiował pod okiem np. Aarona Coplanda, Bernstein aktywnie uczestniczył w życiu kulturalnym. W czasie Drugiej Wojny Światowej zaciągnął się do wojska, gdzie przygotowywał muzykę do audycji radiowych i amerykańskich programów propagandowych. Jednocześnie komponował na potrzeby teatru, gdzie udzielał się także jako aktor i tancerz. Jego pierwsze doświadczenia w tworzeniu muzyki do filmów nadeszły z filmem Davida Millera Saturday`s Hero. Był to moment przełomowy w karierze Bernsteina. Od tamtej pory stał się jednym z najbardziej poważanych kompozytorów filmowych, tworząc muzykę do ponad 200 filmów kinowych i telewizyjnych.

Do najbardziej znanych dzieł tego twórcy należą: The Great Escape, To Kill A Mockingbird czy legendarny już film Siedmiu Wspaniałych (The Magnificent Seven).

Pomimo swojego wieku (w 2002 r. skończył 80 lat) Elmer Bernstein nie narzeka na brak zleceń. Z jego nowszych soundtracków warto wymienić: Far From Heaven (2002), Bardzo Dziki Zachód (1999) czy Przylądek Strachu (1991). Warto tez wspomnieć, że Bernstein stworzył muzykę do filmu Gangi Nowego Jorku, która jednak została odrzucona już po nagraniu.

Bernstein był wielokrotnie nominowany do nagrody Oscara, lecz otrzymał ją tylko raz za Throughly Modern Millie z roku 1967. Otrzymał także dwa Złote Globy. W 1962 roku za To Kill A Mockingbird oraz w 1966 za muzykę do Hawaii.

Syn Elmera, Peter Bernstein, także jest kompozytorem, a jego córka Emilie często współpracowała z ojcem przy orkiestracjach i produkcji.

Wybrana Filmografia:


2002 - Far From Heaven

2001 - Chinese Coffee

2000 - Keeping the Faith

1999 - Bringing Out The Dead
1999 - The Deep End of the Ocean
1999 - Bardzo Dziki Zachód (Wild Wild West)

1998 - Twilight

1997 - Buddy
1997 - Puppies For Sale
1997 - Rough Riders

1996 - Bulletproof

1995 - Frankie Starlight
1995 - Search and Destroy

1994 - Canadian Bacon

1993 - Wiek Niewinno?ci (The Age of Innocence)
1993 - The Good Son
1993 - Lost in Yonkers
1993 - Mad Dog and Glory

1992 - The Babe

1991 - Przylądek Strachu (Cape Fear)
1991 - Oscar
1991 - Rambling Rose

1990 - The Field
1990 - The Grifters

1989 - My Left Foot
1989 - Slipstream

1988 - Da

1986 - Three Amigos!

1985 - Gulag
1985 - Szpiedzy Tacy Jak My (Spies Like Us)

1984 - Pogromcy Duchów (Ghostbusters)
1984 - Prince Jack

1981 - Heavy Metal

1980 - Airplane!
1980 - The Blues Brothers

1976 - The Look of America

1975 - Ellery Queen

1974 - Gold
1974 - McQ

1973 - Copernicus

1972 - The Magnificent Seven Ride!

1971 - Computer Landscape

1969 - The Guns of the Magnificent Seven

1966 - Hawaii
1966 - Return of the Seven

1963 - The Great Escape

1962 - Birdman of Alcatraz
1962 - To Kill a Mockingbird
1962 - Walk on the Wild Side

1961 - The Comancheros

1960 - Siedmiu Wspaniałych (The Magnificent Seven)

1955 - The Man with the Golden Arm

1951 - Saturday`s Hero





Soundtracks.pl

© 2002-2018 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni