Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  
 








Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Craig Armstrong09 Lipiec 2003, 10:21


Pochodzący ze Szkocji, Craig Armstrong studiował w Royal Academy of Music w Londynie a później w Scottish Arts Council, gdzie zdobył kilka nagród, min.: dla najlepszego muzyka jazzowego roku. Zanim dostał się do świata muzyki filmowej pracował jako tekściarz i aranżer w muzyce pop. Współpracował z takimi artystami jak: Madonna, U2, Björk czy Tina Turner. Współpracował przy tworzeniu tematów przewodnich do filmów takich jak: Mission:Impossible, Goldeneye, Batman Forever. Po kilku filmach krótkometrażowych Armstrong zadebiutował na dużym ekranie, współpracując z producentem Nellee Hooper i kompozytorem Marius De Vreis, tworząc muzykę do William Shakespeare`s Romeo + Juliet, z Leonardo DiCaprio i Claire Danes w rolach głównych. Za tę kompozycję Armstrong otrzymał nagrodę BAFTA. Bardzo szybko stał się znaczącą postacią w świecie muzyki filmowej. Jego talent kompozytorski przysłużył się takim filmom jak: Kolekcjoner Kości, Pocałunek Smoka czy niedawny hit Moulin Rouge. Za ten ostatni otrzymał nagrodę Złotego Globu.

Wybrana Filmografia:

2002 - Spokojny Amerykanin (The Quiet American)
2001 - Pocałunek Smoka (Kiss of the Dragon)
2001 - Moulin Rouge
1999 - Best Laid Plans
1999 - Kolekcjoner Kości (The Bone Collector)
1999 - Plunkett & Macleane
1997 - Orphans
1996 - Romeo i Julia (William Shakespeare`s Romeo + Juliet)
1996 - Fridge
1995 - Close





Soundtracks.pl

© 2002-2018 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni