Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  
 








Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Gary Chang10 Grudzień 2003, 20:39


ur. 22 Luty 1953, Minneapolis, USA

Gary Chang to kompozytor mało znany. Jego twórczość w dużej mierze obejmuje filmy telewizyjne, ale ma on na koncie także kilka kinowych hitów. W swoich kompozycjach wykorzystuje głównie syntezatory. Muzykę elektroniczną studiował na Carnegie-Mellon University. Rozpoczął karierę w latach 80-tych, gdy w muzyce filmowej królowała elektronika a sukcesy odnosili Jan Hammer czy Harold Faltermeyer. Po raz pierwszy muzykę do filmu Chang skomponował w roku 1985, a był to film The Breakfast Club.

Prawdziwy sukces przyszedł wraz z filmem Leberator z roku 1992, ze Stevenem Segal w roli głównej. Kompozytor nie został jednak zatrudniony przy drugiej części filmu. Innym tytułem, którym Gary Chang może się pochwalić jest kultowy w pewnych kręgach film telewizyjny Fatherland (1994) z Rutgerem Hauerem. Kolejny wielki sukces przyszedł wraz z filmem Johna Frankenheimera Wyspa Dr. Moreau z 1996 roku, z takimi gwiazdami jak Marlon Brando i Val Kilmer. Muzyka do tego filmu zebrała bardzo pozytywne opinie. Nie był to pierwszy wspólny projekt Changa i Frankenheimera. Wielokrotnie współpracowali oni ze sobą wcześniej.

Chang był wielokrotnie nagradzany za swoje prace. Otrzymał min. nagrodę Gold Plaque na Chicago International Film Festival (1981) czy nagrody Emmy za Storm of the Century, Against the Wall oraz Andersonville.

Poza muzyką filmową Chang komponuje także jazz. Współpracował również z gwiazdami muzyki rozrywkowej, takimi jak Tom Jones, Eddie Money czy Barbra Streisand.

Wybrana Filmografia:

• 2003 - Rush of Fear
• 2002 - Path to War
• 2001 - Rose Red
• 2001 - Kat
• 2000 - Range Of Motion
• 2000 - A Vision Of Murder
• 2000 - Runaway Virus
• 2000 - The Crossing
• 1999 - Locked in Silence
• 1999 - At the Mercy of a Stranger
• 1999 - Storm of the Century
• 1998 - A Bright Shining Lie
• 1998 - Mind Games
• 1998 - Silencing Mary
• 1998 - Blackout Effect
• 1998 - A Soldier`s Sweetheart
• 1997 - George Wallace
• 1997 - Double Team
• 1997 - Murder Live!
• 1997 - Bad Day On the Block
• 1996 - (Wyspa Dr. Moreau) The Island of Dr. Moreau
• 1996 - Twisted Desire
• 1996 - The Substitute
• 1996 - Andersonville
• 1996 - The Limbic Region
• 1996 - Twilight Man
• 1995 - Undercurrent
• 1995 - The Walking Dead
• 1995 - Original Sins
• 1995 - The Avenging Angel
• 1994 - Fatherland
• 1994 - Nowhere to Hide
• 1994 - Against the Wall
• 1994 - The Burning Season
• 1994 - Deep Red
• 1994 - F.T.W.
• 1993 - Full Eclipse
• 1993 - A Family Torn Apart
• 1993 - Double Deception
• 1993 - The Last Hit
• 1993 - Snajper (Sniper)
• 1992 - Shadow of a Stranger
• 1992 - Liberator (Under Siege)
• 1992 - The Nightman
• 1992 - ItLoD: Siege at Marion
• 1991 - Murder in New Hampshire
• 1991 - The Perfect Weapon
• 1990 - Donor
• 1990 - Death Warrant
• 1990 - 83 Hours `Til Dawn
• 1990 - A Killer Among Us
• 1990 - Miami Blues
• 1990 - Rising Son
• 1990 - A Shock to the System
• 1989 - Dead-Bang
• 1988 - The House of Usher
• 1988 - Sticky Fingers
• 1986 - 3:15
• 1986 - 52 Pick-Up
• 1986 - Firewalker
• 1985 - The Breakfast Club





Soundtracks.pl

© 2002-2018 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni