Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  
 








Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Adrian Konarski19 Styczeń 2005, 17:19


ur. w 1975 r.

kompozytor i pianista, absolwent Wydziału Kompozycji, Dyrygentury i Teorii Muzyki Akademii Muzycznej w Krakowie prof. K.Moszumańskiej-Nazar (2000), praca magisterska Muzyka w filmie dawniej i dziś pisana pod kierunkiem prof. A.Walacińskiego; od 1993 współpracuje z kabaretem Piwnica pod Baranami, jest ostatnim artystą wprowadzonym przez Piotra Skrzyneckiego; od 1997 jest członkiem Rady Artystycznej kabaretu.

2000 - laureat Stypendium Twórczego Miasta Krakowa miedzy innymi za twórczość zwiazana z Krakowem, 2001 - laureat ogólnopolskiego konkursu kompozytorskiego Muzyka Ogrodowa pod patronatem Rektora UJ za utwór Tango.

Pisze muzykę z preznaczeniem do wykonywania na estradzie, jak również do filmu , teatru oraz dla telewizji - np. na potrzeby serialu dokumentalnego: "Oddam życie za pracę" (TVP), czy programu rozrywkowego "Ekspedycja" (TVN).

Kompozycje Adriana Konarskiego były prezentowane na wielu prestiżowych festiwalach, miedzy innymi na Międzynarodowym Festiwalu Muzyki Wspólczesnej "XI Dni Muzyki Kompozytorów Krakowskich", czy w ramach Festiwalu i Seminarium Wspólczesnej Muzyki Polskiej i Amerykanskiej "Write and Play".

Debiut teatralny: muzyka do spektaklu "Strona zakwitających dziewcząt" (2000) opartego na prozie Prousta w reż. Igora Gorzkowskiego. Debiut telewizyjny: 1995, piosenka do filmu "Tygodnik Powszechny 50 lat.." realizowanego przez Pawła Woldana.

Za muzykę do filmu "Pręgi" otrzymał nagrodę publiczności "Jancio Wodnik" na festiwalu "Prowincjonalia", a także nominację do Polskiej Nagrody Filmowej "Orzeł".


Wybrana filmografia:

2004 - Kobieta z ciemności (reż. Marcin Solarz)
2004 - Pręgi (reż. Magdalena Piekorz)
2004 - Kazimierz Zamknięty (reż. Borys Lankosz)
2004 - Niedosyt (reż. Daniel Strehlau)
2003 - T-Rex (reż. Sławomir Pstrong)
2003 - Opowiadanie (reż. Marcin Pieczonka)
2001 - An Ordinary Being (reż. Karoline Grindaker)
2001 - Dokument...? (reż. Małgorzata Szumowska)


Oficjalna strona kompozytora: www.adriankonarski.art.pl





Soundtracks.pl

© 2002-2020 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni