Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  
 








Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Elia Cmiral22 Luty 2006, 12:12


ur. w 1957 roku w Czechosłowacji

Ten pochodzący z Czechosłowacji kompozytor po raz pierwszy zajął się komponowaniem w wieku 18 lat, tworząc muzykę do sztuki teatralnej "Cyrano de Bergerac", wystawianej przez jego ojca. Krótko studiował w Konserwatorium Muzycznym w Pradze. Napisał muzykę do kilku krótkich filmów dla czeskiej telewizji. W roku 1980 Elia uciekł do Szwecji, gdzie studiował muzykę elektroniczną i komponował - głównie na potrzeby teatrów. W 1988 wyjechał do Stanów Zjednoczonych aby studiować kompozycję na University of Southern California. Niedługo po przyjeździe stworzył muzykę do niezależnego filmu "Apartment Zero", przez niektórych uznawanego za kultowy. W 1996 roku Don Johnson zatrudnił go przy swoim serialu Nash Bridges. Cmiral napisał temat oraz muzykę do pierwszej serii.

Przełom w karierze Czecha nadszedł w roku 1998 wraz z filmem Johna Frankenheimera "Ronin", z którego partytura została wydana przez Varese Sarabande, a kompozytor podpisał umowę z agencją The Gorfaine/Schwartz Agency.


Wybrana filmografia:

2006 - Pulse
2004 - Gatunek III
2004 - Resident Evil: Apocalypse
2003 - Wrong Turn
2001 - Bones
2000 - Battlefield Earth: A Saga of the Year 3000
1999 - Stigmata
1998 - Ronin
1997 - The Last Express (gra komputerowa)
1996 - Nash Bridges (serial TV)
1995 - Cesta peklem
1988 - Apartment Zero





Soundtracks.pl

© 2002-2018 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni