Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  
 








Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Ennio Morricone17 Czerwiec 2002, 18:47


ur. 10 listopada 1928 r. w Rzymie

Włoski kompozytor muzyki filmowej, jeden z najpopularniejszych i najbardziej znanych na świecie twórców muzyki ilustracyjnej. Studiował w Santa Cecilia Conservatory, gdzie w latach `60 rozpoczął komponowanie na potrzeby filmów. Międzynarodową sławę zyskał już w 1964 roku dzięki swojej muzyce do filmu Sergio Leone A Fistful of Dollars. Jego kompozycje charakteryzują się skromną instrumentacją i nostalgiczną melodyjnością. Morricone często wykorzystuje muzykę elektroniczną oraz instrumenty wykorzystywane raczej przy muzyce typowo rozrywkowej, jak: perkusja czy gitara basowa.

Zyskał sławę komponując muzykę do "spaghetti-westernów". Jego nagrania muzyki filmowej cieszą się powodzeniem jako samoistne utwory.

Największy rozgłos uzyskały kompozycje do filmów takich jak: El Greco, Misja, Klan Sycylijczyków, Corleone. Morricone jest autorem muzyki do ponad 400 filmów.

Wybrana filmografia:

1964 - Fistful of Dollars

1965 - For a Few Dollars More

1973 - My Name Is Nobody

1977 - Orca

1978 - Dni niebios (Days of Heaven)

1982 - Coś (The Thing)

1984 - Dawno temu w Ameryce (Once Upon a Time in America)

1985 - Czerwona Sonja (Red Sonja)

1986 - Misja (Mission, The)

1987 - Nietykalni (Untouchables, The)
1987 - The Secret of the Sahara

1988 - Frantic

1989 - Kino Paradiso (Nuovo cinema Paradiso)
1989 - Ofiary wojny (Casualties of War)

1990 - Hamlet

1992 - Bugsy

1993 - Na linii ognia (In the Line of Fire)

1994 - Czysta formalność (Pura formalita, Una)
1994 - Wilk (Wolf)

1997 - Droga przez piekło (U Turn)
1997 - Lolita

1998 - 1900: Człowiek legenda (Leggenda dell pianista sull`oceano, La)
1998 - Senator Bulworth (Bulworth)

2000 - Malena
2000 - Misja na Marsa (Mission to Mars)
2000 - Vatel

2002 - Ripley`s Game

2004 - 72 metra

2005 - Karol - Historia człowieka, który został Papieżem
2005 - Los Utracony (Fateless)

2006 - La Provinciale
2006 - La Sconosciuta





Soundtracks.pl

© 2002-2018 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni