Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  
 








Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
James Horner21 Marzec 2002, 15:59


ur. 14 sierpnia 1953 r., Los Angeles

Obecnie jest jedną z najjaśniejszych gwiazd wśród kompozytorów filmowych z Hollywood. Przygodę z muzyką rozpoczął w wieku pięciu lat, kiedy to zaczął się uczyć gry na fortepianie. W latach siedemdziesiątych ukończył studia muzyczne na Uniwersytecie Stanowym w Kalifornii, zaś po kilku latach zrobił doktorat z muzyki na uniwersytecie w Los Angeles. Pod koniec lat siedemdziesiątych zaczął komponować muzykę do filmów. Z początku były to podkłady do półprofesjonalnych filmów studenckich, później jednak otrzymał sporo propozycji, dotyczących głównie drobnych, niskobudżetowych produkcji.

Kariera Jamesa Hornera rozpoczęła się na dobre w roku 1982, kiedy zaproponowano mu skomponowanie muzyki do drugiego kinowego filmu z cyklu "Star Trek" - a był to "The Wrath of Khan" ("Gniew Khana"). Właśnie dzięki kompozycjom do tego filmu, Horner został zauważony i wkrótce posypały się oferty pracy przy różnych poważnych, wysokobudżetowych filmach.

Obecnie James Horner ma na koncie muzykę do ponad stu filmów i może się pochwalić współpracą z takimi reżyserami, jak George Lucas, Steven Spielberg, Oliver Stone, czy James Cameron.

James Horner jest laureatem dwóch Oscarów, które otrzymał w zeszłym roku za muzykę do filmu Jamesa Camerona "Titanic" oraz za skomponowanie piosenki do tego filmu. Poza tym James Horner był także pięciokrotnie nominowany do tej nagrody, przyznawanej przez Amerykańską Akademię Filmową. Po raz pierwszy nominowano go za ścieżkę muzyczną do filmu "Aliens" ("Obcy: Decydujące starcie"), również w reżyserii Jamesa Camerona, a także za skomponowanie piosenki do filmu "An American Tail". Rok 1990 to kolejna nominacja - tym razem za film "Field of Dreams" ("Pole marzeń"). Sześć lat później, w 1996 roku, James Horner zyskuje dodatkowy rozgłos dzięki nominacjom za muzykę do filmów "Braveheart" ("Waleczne Serce") i "Apollo 13".

Kompozytor otrzymał też dwa Złote Globy (także za "Titanica") i pięć nominacji do tej nagrody. Jest także zdobywcą dwóch nagród przemysłu muzycznego - Grammy.

Filmografia:

1978 - The Watcher

1979 - Up from the Depths
1979 - The Lady in Red

1980 - Humanoidy z głębiny (Humanoids from the Deep)
1980 - Bitwa wśród gwiazd (Battle Beyond the Stars)

1981 - Angel Dusted (TV)
1981 - Ręka (The Hand)
1981 - Wilkołaki (Wolfen)
1981 - Śmiertelne błogosławieństwo (Deadly Blessing)
1981 - A Few Days in Weasel Creek
1981 - W poszukiwaniu D.B. Coopera (The Pursuit of D.B. Cooper)

1982 - 48 Godzin (48 Hrs.)
1982 - Star Trek II: Gniew Khana (Star Trek II: The Wrath Of Khan)
1982 - Rascals and Robbers: The Secret Adventures of Tom Sawyer and Huck Finn (TV)
1982 - Fortepian dla Pani Cimino (A Piano for Mrs. Cimino)

1983 - Niespotykane męstwo (Uncommon Valor)
1983 - Park Gorkiego (Gorky Park)
1983 - Garderobiany (The Dresser)
1983 - Testament
1983 - Burza mózgów (Brainstorm)
1983 - Między przyjaciółmi (Between Friends) (TV)
1983 - Park Gorkiego (Gorky Park)
1983 - Krull
1983 - Coś paskudnego tu nadchodzi (Something Wicked This Way Comes)

1984 - Star Trek III: W poszukiwaniu Spocka (Star Trek III: The Search for Spock)
1984 - Chłopiec z marmuru (The Stone Boy)

1985 - Let`s Go
1985 - Grzeszni chłopcy (Heaven Help Us)
1985 - Surviving (TV)
1985 - Faerie Tale Theatre (serial TV, epizod - The Pied Piper of Hamelin)
1985 - Kokon (Cocoon)
1985 - Ochotnicy (Volunteers)
1985 - Podróż Natty Gann (The Journey of Natty Gann)
1985 - Commando
1985 - Niesamowite Historie (Amazing Stories) (serial TV, epizod - "Alamo Jobe")
1985 - In Her Own Time
1985 - Barbarian Queen

1986 - Nie do taktu (Off Beat)
1986 - Obcy: Decydujące starcie (Aliens)
1986 - Tam, gdzie rzeka jest czarna (Where the River Runs Black)
1986 - Kapitan EO (Captain EO)
1986 - Imię Róży (The Name of the Rose)
1986 - Amerykańska opowieść (An American Tail)

1987 - P.K. i dziecko (P.K. and the Kid)
1987 - Projekt X (Project X)
1987 - Baterii nie wliczono (*batteries not included)

1988 - Willow
1988 - Czerwona gorączka (Red Heat)
1988 - Wibracje (Vibes)
1988 - Pradawny ląd (A Land Before Time)
1988 - Kokon: Powrót (Cocoon: The Return)

1989 - Pole marzeń (Field of Dreams)
1989 - Tummy Trouble
1989 - Kochanie, zmniejszyłem dzieciaki (Honey, I Shrunk the Kids)
1989 - Na wrogiej ziemi (In Country)
1989 - Tato (Dad)
1989 - Chwała (Glory)

1990 - Kocham Cię na zabój (I Love You to Death)
1990 - Opowieści z krypty (Tales from the Crypt - Cutting Cards) (serial TV)
1990 - Kolejne 48 godzin (Another 48 Hrs.)
1990 - Zbliżenie (Extreme Close-Up) (TV)

1991 - Norman and the Killer
1991 - Jedna runda (Once Around)
1991 - My Heroes Have Always Been Cowboys
1991 - Precedensowa sprawa (Class Action)
1991 - Człowiek rakieta (The Rocketeer)
1991 - Amerykańska opowieść: Fiewel rusza na Zachód (An American Tail: Fievel Goes West)

1992 - Fish Police (serial TV)
1992 - Na rozkaz serca (Thunderheart)
1992 - Czas patriotów (Patriot Games)
1992 - Obsesja namiętności (Unlawful Entry)
1992 - Włamywacze (Sneakers)

1993 - Dzieci swinga (Swing Kids)
1993 - W sercu Afryki (A Far Off Place)
1993 - Jack Niedźwiadek (Jack the Bear)
1993 - Pewnego razu w lesie (Once Upon the Forest)
1993 - Dom z kart (House of Cards)
1993 - Szachowe dzieciństwo (Searching for Bobby Fischer)
1993 - Człowiek bez twarzy (The Man Without a Face)
1993 - Bopha!
1993 - Opowieść o dinozaurach (We`re Back! A Dinosaur`s Story)
1993 - Raport Pelikana (The Pelican Brief)

1994 - Stan zagrożenia (Clear and Present Danger)
1994 - Władca Księgi (The Pagemaster)
1994 - Wichry namiętności (Legends of the Fall)

1995 - Waleczne Serce (Braveheart)
1995 - Kacper (Casper)
1995 - Apollo 13
1995 - Apollo 13 - Academy Promo
1995 - Jade
1995 - Jumanji
1995 - Balto

1996 - W cieniu przeszłości (The Spitfire Grill)
1996 - Szalona odwaga (Courage Under Fire)
1996 - Miłość z marzeń (To Gillian on Her 37th Birhday)
1996 - Okup (Ransom)

1997 - Titanic
1997 - Zdrada (The Devil`s Own)

1998 - Dzień zagłady (Deep Impact)
1998 - The Mask of Zorro (Maska Zorro)
1998 - Wielki Joe (Mighty Joe Young)

1999 - Człowiek przyszłości (Bicentennial Man)

2000 - Pieśń wolności (Freedom Song)
2000 - Gniew oceanu (The Perfect Storm)
2000 - Grinch: Świąt nie będzie (How the Grinch Stole Christmas)

2001 - Wróg u bram (Enemy at the Gates)
2001 - Piękny umysł (A Beautiful Mind)
2001 - Iris

2002 - Szyfry wojny (Windtalkers)
2002 - Cena honoru (The Four Feathers)

2003 - Bez granic (Beyond Borders)
2003 - Radio
2003 - Zaginione (The Missing)
2003 - Dom z piasku i mgły (House of Sand and Fog)

2004 - Bobby Jones: Zamach geniusza (Bobby Jones: Stroke of Genius)
2004 - Troja (Troy)
2004 - Życie, którego nie było (The Forgotten)

2005 - Miłego dnia? (The Chumscrubber)
2005 - Plan lotu (Flightplan)
2005 - Legenda Zorro (The Legend of Zorro)
2005 - Podróż do Nowej Ziemi (The New World)

2006 - Wszyscy ludzie króla (All the King`s Men)
2006 - Apocalypto

2007 - Życie przed oczami (The Life Before Her Eyes)

2008 - Kroniki Spiderwicka (The Spiderwick Chronicles)
2008 - Chłopiec w pasiastej piżamie (The Boy in the Striped Pijamas)

2009 - Avatar

2010 - Karate Kid (The Karate Kid)

2011 - Black Gold

2012 - Cristiada (For Greater Glory)
2012 - Niesamowity Spider-Man (The Amazing Spider-Man)





Soundtracks.pl

© 2002-2018 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni