Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  
 








Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Basil Poledouris04 Grudzień 2002, 18:07


ur. 21 sierpnia 1945, Kansas City, USA
zmarł 8 listopada 2006 w Los Angeles

Muzyka Basila Poledouris często jest kojarzona z potężną i wzniosłą orkiestrą, ale w swojej karierze stworzył także wiele kompozycji chóralnych i elektronicznych. Po licznych projektach telewizyjnych, dzięki znajomościom z czasów studenckich, Poledouris został kompozytorem muzyki do Conana Barbarzyńcy (1981). Po tym filmie jego umiejętności zostały natychmiast zauważone. Jego kompozycje do filmów akcji, przygodowych i fantasy są właśnie rozpoznawane po potężnej orkiestrze i wspaniałych chórach.

W latach 90` Poledouris rozszerzył swoją "działalność", pisząc muzykę do filmów dla dzieci oraz poważnych dramatów. Nie przerywając współpracy z takimi twórcami jak John Milius, Randall Kleiser, Simon Wincer czy Paul Verhoeven, rozpoczął komponowanie romantycznych melodii do filmów jak: Lassie, Uwolnić Orkę czy Księga Dżungli. W 1996 roku stał się szeroko rozpoznawalny, gdy osobiście poprowadził orkiestrę wykonującą jego dzieło: Tradition of the Games, na rozpoczęcie Igrzysk Olimpijskich w Atlancie. W 1998 otrzymał bardzo dobre opinie krytyków za dramatyczną muzykę do filmu Les Misérables.

Swoje umiejętności muzyczne Poledouris szkolił w University of Southern California. To tam poznał reżyserów: Johna Milius i Randala Kleisera. Jego zawodowa kariera kompozytora rozpoczęła się w 1978 roku. Do jego największych osiągnięć należy nagroda Emmy za mini-serial Lonesome Dove z roku 1989.


Wybrana Filmografia:

2004 - Legend Of Butch & Sundance

2002 - The Touch

2001 - Krokodyl Dundee w Los Angeles (Crocodile Dundee in Los Angeles)
2001 - Love and Treason (TV)

2000 - Kimberly
2000 - Cecil B. DeMented

1999 - For Love of the Game
1999 - Mickey Blue Eyes

1998 - Nędznicy (Les Misérables)

1997 - Żołnierze Kosmosu (Starship Troopers)
1997 - Switchback
1997 - Breakdown

1996 - The War at Home
1996 - Amanda
1996 - Celtic Pride

1995 - Liberator 2 (Under Siege 2: Dark Territory)
1995 - Uwolnić Orkę 2 (Free Willy 2: The Adventure Home)
1995 - It`s My Party

1994 - Księga Dżungli (The Jungle Book)
1994 - Serial Mom
1994 - Na Zabójczej Ziemii (On Deadly Ground)
1994 - Lassie

1993 - Hot Shots! Part Deux
1993 - Robocop 3
1993 - Uwolnić Orkę (Free Willy)

1992 - Wiatr (Wind)

1991 - Quigley Down Under
1991 - Powrót do Błękitnej Laguny (Return to the Blue Lagoon)
1991 - White Fang
1991 - Harley Davidson and the Marlboro Man

1990 - Polowanie na Czerwony Październik (The Hunt for Red October)
1990 - Lot Intrudera (Flight of the Intruder)

1989 - Lonesome Dove
1989 - Farewell to the King
1989 - Wired

1987 - Cherry 2000
1987 - Robocop
1987 - No Man`s Land
1987 - Amerika

1986 - Żelazny Orzeł (Iron Eagle)

1985 - Ciało i Krew (Flesh & Blood)

1984 - Red Dawn
1984 - Conan Niszczyciel (Conan the Destroyer)
1984 - American Journeys
1984 - The House of God
1984 - Protocol
1984 - Making the Grade

1983 - Flyers

1982 - Summer Lovers

1981 - Fire on the Mountain
1981 - Conan Barbarzyńca (Conan the Barbarian)
1981 - A Whale for the Killing

1980 - Błękitna Laguna (The Blue Lagoon)

1979 - 90028
1979 - Dolphin

1978 - Big Wednesday


www.basil-poledouris.com - oficjalna strona kompozytora. Można tam m.in. pobrać wiele utworów w wysokiej jakości.





Soundtracks.pl

© 2002-2019 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni