Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  
 








Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Georges Delerue24 Wrzesień 2005, 10:33


ur. 25 marca 1925r w Roubaix, Francja
Zmarł 20 marca 1992r w Los Angeles, USA


Georges Delerue był jednym z najwybitniejszych twórców muzyki filmowej minionego stulecia i jednocześnie czołowym przedstawicielem Francuskiej Nowej Fali. Stworzył muzykę do ponad 200 filmów kinowych, 125 krótkometrażówek, 70 filmów telewizyjnych i 35 seriali. Był laureatem Oskara, trzech Cezarów, trzykrotnie był nominowany do Złotych Globów. Już we wczesnym dzieciństwie przejawiał duże zamiłowanie do muzyki – pobierał lekcje gry na klarnecie i fortepianie, który niebawem został jego ulubionym instrumentem. Zła sytuacja materialna rodziny spowodowała, że młody Georges był zmuszony rzucić szkołę i pracować w fabryce. Mając kilkanaście lat uległ ciężkiemu wypadkowi na rowerze, który spowodował uraz kręgosłupa. Żmudna rehabilitacja trwała wiele lat, ale spowodowała, że Delerue mógł w całości poświęcić się muzyce. Otrzymał możliwość studiowania w Konserwatorium Paryskim pod okiem Henry Bussera i Dariusa Milhauda, którzy zachęcili go do poszerzenia swoich muzycznych horyzontów. Początkowo młody kompozytor pracował jako dyrygent dla francuskiej telewizji państwowej, pisał także kompozycje do sztuk teatralnych (pierwsza to Śmierć Dantona z 1948r) i krótkometrażówek realizowanych przez zdolnych reżyserów tzw. Francuskiej Nowej Fali. To właśnie w ten sposób Delerue nawiązał współpracę z tak znamienitymi twórcami jak Jean-Luc Godard, François Truffaut, Jacques Demy i Claude Chabrol. Pierwszy raz Delerue zwrócił na siebie uwagę szerokiej publiki swoimi kompozycjami napisanymi do filmu Hiroszima moja miłość w 1959r. W następnych latach przyszły wielkie sukcesy artystyczne związane z filmami Truffaut: Strzelajcie do pianisty(1960), Jules i Jim(1961). Oprócz wspomnianych powyżej filmów Delerue napisał wyśmienitą muzykę do czterech innych filmów Truffaut: Dwie Angielki i kontynent(1971), Ostatnie metro(1980), Kobieta z sąsiedztwa(1981) i Byle do niedzieli (1983). W latach 60-tych nawiązał również współpracę z kolejnym cenionym reżyserem, specjalizującym się w komediach – Philipem De Broca. Przez blisko trzydzieści lat współpracy Delerue zilustrował aż osiemnaście produkcji tego reżysera.

Lata 60-te i 70-te były szczytem kariery francuskiego kompozytora. Tworzył dla wielu znakomitych europejskich oraz amerykańskich reżyserów (że wymienię tylko Kena Russella i Bernardo Bertolucciego) i pisał świetną muzykę praktycznie do każdego gatunku filmowego - można tu wymienić m.in. komedie takie jak Viva Maria! Louisa Malle, Gamoń Gerarda Oury; filmy historyczne: Anna Tysiąca Dni Charlesa Jarrotta, Spacer z miłością i śmiercią Johna Hustona, Oto jest głowa zdrajcy Freda Zinnemanna czy wreszcie filmy przygodowe: Cartouche-zbójca Philipa De Broki czy Jeźdźcy Johna Frankenheimera. Jednakże Georges Delerue wybitnie specjalizował się w pisaniu muzyki do melodramatów i dramatów. Predysponowały go do tego duża wrażliwość muzyczna, perfekcyjnie opanowana umiejętność posługiwania się klasycznymi środkami wyrazu i przede wszystkim wielki talent melodystyczny. To właśnie filmy z tych gatunków dominują w filmografii kompozytora i właśnie za muzykę do dramatów otrzymał nominacje do Oskara: w 1969r za Annę Tysiąca Dni, w 1973r za Dzień delfina, w 1976r za Julię i w 1985r za Agnes, dziecię Boże. Jedynego Oskara w karierze Delerue otrzymał w 1979r za muzykę do melodramatu George Roya Hilla Mały romans.

Sukces jego muzyki do tego filmu spowodował, że Georges Delerue został zasypany ofertami z Hollywood. Warto zaznaczyć, że wtedy szanowany i ceniony w Europie kompozytor był mało znany w Ameryce. W 1980r Delerue wyemigrował do Stanów Zjednoczonych, gdzie spędził ostatnie dwanaście lat swojego życia. W tych latach w twórczości kompozytora wyraźnie zaczął dominować styl romantyczny, który przysporzył mu kolejnych fanów. Można odnieść wrażenie, że hollywoodzcy producenci nie wiedzieli jak spożytkować talent kompozytora, zatrudniali go głównie do komedio-dramatów, komedii i filmów familijnych. Niestety wiele z tych produkcji prezentowało żenujący poziom i zwyczajnie nie zasługiwało na oprawę muzyczną Francuza. W połowie lat 80-tych kompozytor nawiązał bardzo ciekawe współprace z reżyserami Bruce’m Beresfordem i Oliverem Stone’m (zilustrował jego dwa filmy: Pluton i Salwador). Delerue nie przestał jednak tworzyć dla europejskich twórców. W amerykańskim okresie twórczości napisał m.in. muzykę do Zabić księdza Agnieszki Holland, Georga Elsera Klausa Marii Brandauera czy wystawnej Rewolucji Francuskiej w reżyserii Richarda T. Heffrona. Pomimo pogarszającego się stanu zdrowia Georgesa Delerue pozostawał wciąż bardzo płodnym twórcą. Pod koniec życia pisał muzykę do 4-5 filmów rocznie. W 1992r skomponował znakomity koncert symfoniczny do dramatu wojennego Dien Bien Phu. W tym samym roku powstała jedna z jego najpiękniejszych partytur napisana do melodramatu Rich in love. Niestety tuż po nagraniu ostatniej kompozycji do tego filmu Georges Delerue doznał w studiu nagraniowym ataku serca i zmarł. Świat muzyki poniósł wówczas wielką i niepowetowaną stratę.


Wybrana filmografia:

1927 - Casanova
1927 - Słomkowy kapelusz (Un chapeau de paille d'Italie)

1928: Dwóch nieśmiałych (Deux timides, Les)

1957 - Un amour de poche

1958 - Opéra mouffe, L'

1959 - Bel âge, Le
1959 - Hiroszima, moja miłość (Hiroshima mon amour)

1960 - Igraszki miłosne (Jeux de l'amour, Les)
1960 - Merci Natercia!
1960 - Dowcipniś (Farceur, Le)
1960 - Récréation, La
1960 - Sezon miłości (Morte saison des amours, La)
1960 - Française et l'amour, La
1960 - Strzelajcie do pianisty! (Tirez sur le pianiste!)
1960 - Ryzykanci (Classe tous risques)

1961 - Tak długa nieobecność (Une aussi longue absence)
1961 - Pięciodniowy kochanek (Amant de cinq jours, L')
1961 - Affaire Nina B., L'
1961 - Jules i Jim (Jules et Jim)

1962 - Zbrodnia nie popłaca (Crime ne paie pas, Le)
1962 - Rififi w Tokio (Du rififi a Tokyo)
1962 - Miłość dwudziestolatków (Amour a vingt ans, L')
1962 - Cartouche-zbójca (Cartouche)
1962 - Denuncjacja (Dénonciation, La)

1963 - Abominable homme des douanes, L'
1963 - Młodszy Ferchau (Aîné des Ferchaux, L')
1963 - Nieśmiertelna (Immortelle, L')
1963 - Hitler, connais pas
1963 - Autre femme, L'
1963 - Kłopoty z wdowami (Du grabuge chez les veuves)
1963 - Chair de poule
1963 - Wakacje w Portugalii (Vacances portugaises)
1963 - W zamkniętym kręgu (Nunca pasa nada)
1963 - Pogarda (Mépris, Le)

1964 - 100 milionów dolarów w słońcu (Cent mille dollars au soleil)
1964 - Âge ingrat, L'
1964 - Zjadacz dyń (Pumpkin Eater, The)
1964 - Człowiek z Rio (Homme de Rio, L')
1964 - Amour a la chaine, L'
1964 - Des pissenlits par la racine
1964 - Lucky Jo
1964 - Gładka skóra (Peau douce, La)
1964 - Gamoń (Le Corniaud)
1964 - Mata Hari, agent H-21 (Mata-Hari)
1964 - Zemsta OASS (Insoumis, L')

1965 - Człowiek z Hong-Kongu (Tribulations d'un chinois en Chine, Les)
1965 - Pan do towarzystwa (Un monsieur de compagnie)
1965 - Pianole (Pianos mecánicos, Los)
1965 - A
1965 - Rapture
1965 - Viva María!

1966- Król Kier (King of Hearts)
1966 - Oto jest głowa zdrajcy (Man for All Seasons, A)

1967 - 25 Godzina (The 25th Hour)
1967 - Vieil homme et l'enfant, Le
1967 - Oskar (Oscar)
1967 – Dom Matki (Our Mother’s House)

1968 - Interlude
1968 - Nobody Runs Forever
1968 – Thibaud

1969 - Diable par la queue, Le
1969 - Hibernatus
1969 - Anna Tysiąca Dni (Anne of the Thousand Days)
1969 - Zakochane kobiety (Women in Love)
1969 - Spacer z miłością i śmercią (Walk with Love and Death, A)

1970 - Koń zwany Ulissesem (Hereux qui comme Ulysse)
1970 - Kaprysy Marii (Caprices de Marie, Les)
1970 - Konformista (Conformista, Il)
1970 – Promise At Dawn

1971 - Comptes a rebours
1971 - Jeźdźcy (Horsemen, The)
1971 - Aveux les plus doux, Les
1971 - Dwie Angielki i kontynent (Deux anglaises et le continent, Les)
1971 - Malpertuis (Malpertuis: Histoire d'une maison maudite)

1972 - Rois maudits, Les
1972 - Droga Luiza (Chere Louise)
1972 - Taka ładna dziewczyna (Une belle fille comme moi)

1973 - Noc amerykańska (Nuit américaine, La)
1973 - Dzień szakala (Day of the Jackal, The)
1973 – Dzień delfina (Day of the Dolphin, The)
1973 - Szkoła uczuć (Éducation sentimentale, L')

1974 - Policzek (Gifle, La)
1974 - Paul et Virginie
1974 - Candy's Law
1974 - Entre toutes les femmes
1974 - John's Wife

1975 - Niepoprawny (Incorrigible, L')
1975 - Najważniejsze to kochać (L' Important c'est d'aimer)
1975 – Paul Gauguin

1976 - Comme un boomerang
1976 - Calmos
1976 - Rewolwer Python 357 (Police Python 357)
1976 - Wielki oszust (Grand Escogriffe)

1977 - Julie pot de colle
1977 - Madame le juge
1977 - Bergeval pere et fils
1977 - Julia

1978 - Komisarz w spódnicy (Tendre Poulet)
1978 - Dziewczynka w błękicie (Petite fille en velours bleu, La)
1978 - Przygotujcie chusteczki (Préparez vos mouchoirs)
1978 - Kobieciarz (Cavaleur, Le)

1979 - Romans prawie doskonały (Almost Perfect Affair, An)
1979 - Uciekająca miłość (Amour en fuite, L')
1979 - Mały romans (Little Romance, A)

1980 - Premier voyage
1980 - Rzeczy Ryszarda (Richard's Things)
1980 - Arsene Lupin joue et perd
1980 – Les Chevaux Du Soleil
1980 - Ostatnie metro (Dernier métro, La)
1980 - Willie i Phil (Willie and Phil)

1981 - Błękitny ptak (Oiseau bleu, L)
1981 – The Borgias
1981 - Opowieści Niesamowite: Upadek domu Usherów (Histoires extraordinaires: La chute de la maison Usher)
1981 - Przesłuchanie w noc sylwestrową (Garde a vue)
1981 - Rich and Famous
1981 - Kobieta z sąsiedztwa (Femme d'a côté, La)
1981 - Prawdziwe wyznania (True Confessions)

1982 - Little Sex, A
1982 - Escape Artist, The
1982 - Josepha
1982 - Guy de Maupassant
1982 - Nieznajoma z Sans - Souci (Passante du Sans-Souci, La)

1983 - Powrót czarnego rumaka (Black Stallion Returns, The)
1983 - Liberty belle
1983 - Mordercze lato (Été meurtrier, L')
1983 - Silkwood
1983 - Odsłona (Exposed)
1983 - Afrykanin (L'Africain)
1983 - Kobieta, mężczyzna i dziecko (Man, Woman & Child)
1983 - Byle do niedzieli (Vivement dimanche!)

1984 - Kobiety niczyje (Femmes de personne)
1984 - Szczególna przyjemność (Bon plaisir, Le)
1984 - Złoto dla pazernych (Morfalous, Les)
1984 - Milczące serce (Silence of the Heart)

1985 - Niesamowite historie (Amazing Stories)
1985 - Deadly Intentions
1985 - Carné, l'homme a la caméra
1985 - Execution, The
1985 - Amos
1985 - Czas na życie (Time to Live, A)
1985 - Maxie
1985 - Agnes, dziecię Boże (Agnes of God)
1985 - Arch of Triumph

1986 - Powrót z piekieł (Descente aux enfers)
1986 - Miecz Gideona (Sword of Gideon)
1986 - Zbrodnie serca (Crimes of the Heart)
1986 - Touch and Go
1986 - Sin of Innocence
1986 - Waleczne Kobiety (Women of Valor)
1986 - Salwador (Salvador)
1986 - Pluton (Platoon)
1986 - Szok (Mesmerized)
1986 - Narada rodzinna (Conseil De Familie)

1987 - Queenie
1987 - Podrywacz artysta (Pick-up Artist, The)
1987 - Zakochany mężczyzna (Un homme amoureux)
1987 - Ucieczka z Sobiboru (Escape from Sobibor)
1987 - Samotna pasja Judith Hearne (Lonely Passion of Judith Hearne, The)
1987 - Gosposia z milionami (Maid to Order)

1988 - Hotel złamanych serc (Heartbreak Hotel)
1988 - Memories of Me
1988 - Dom przy Carroll Street (House on Carroll Street, The)
1988 - Zabić księdza (To Kill a Priest)
1988 - Biloxi Blues
1988 - Bliźniacy (Twins)
1988 - Letnia opowieść (Summer Story, A)
1988 - Paryż nocą (Paris by Night)
1988 - Szuani! (Chouans!)
1988 - Wariatki (Beaches)

1989 - Rewolucja Francuska (Révolution française, La)
1989 - Georg Elser - Einer aus Deutschland
1989 - Stalowe magnolie (Steel Magnolias)
1989 - Jej alibi (Her Alibi)

1990 - Cadavres exquis de Patricia Highsmith, Les
1990 - Joe kontra wulkan (Joe Versus the Volcano)
1990 - Pokaz siły (Show of Force, A)

1991 - Niesforna Zuzia (Curly Sue)
1991 - Pan Johnson (Mister Johnson)
1991 - Królowa karnawału (Reine blanche, La)
1991 - Czarna suknia (Black Robe)
1991 - Historia Josephine Baker (Josephine Baker Story, The)
1991 – Tours Du Monde, Tours Du Ciel

1992 – Dien Bien Phu
1992 - Memento Mori
1992 - Kłopoty z facetami (Man Trouble)
1992 - W kręgu miłości (Rich in Love)





Soundtracks.pl

© 2002-2018 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni