Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  
 








Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Yann Tiersen01 Listopad 2005, 09:22


Yann Tiersen urodził się w Brest w Bretanii 23 czerwca 1970 roku, dorastał natomiast w „kulturalnej stolicy” Bretanii – Rennes. W lokalnym konserwatorium od 6 do 14 roku życia uczył się gry na skrzypcach i fortepianie. Potem rozpoczął naukę dyrygentury.

Mimo, że Tiersen od dziecka związany był z muzyką klasyczną interesował się także zupełnie innymi rodzajami muzyki, zwłaszcza muzyką rockową. Na początku lat osiemdziesiątych pod wpływem Joy Division i innych grup post-punkowych zaczął grać w kilku lokalnych zespołach rockowych. Wkrótce zaczął też komponować muzykę do filmów krótkometrażowych, a także do sztuk teatralnych. Od samego początku kompozycje te były kombinacją bardzo różnych stylów muzycznych i nosiły znamiona charakterystycznego już teraz dla Tiersena brzmienia.

Swoją debiutancką płytę Yann wydał w 1995 roku. Nosiła tytuł „La Valse des Monstres” i składała się z fragmentów muzyki, którą dotychczas napisał dla filmu i teatru.

Płyta ta, jak i kolejna „Rue des Cascades” nie znalazły większego uznania krytyków, nie przeszły jednak całkiem bez echa.

W grudniu 1995 roku Tiersen dałł na festiwalu „Transmusicales” doskonały, niezwykle energetyczny występ. Odtąd zasłynął jako wybitny ilustrator spektakli i już w następnym roku wystąpił na festiwalu teatralnym w Awignon.

Kolejny album Tiersena, wydany w 1998 „Le Phare” okazał się wielkim sukcesem i przysporzył jego twórcy rzecze fanów. Odtąd Tiersen znalazł się we francuskim muzycznym "mainstreamie". Zwłaszcza singlowy „Monochromie” stał się przebojem radiowym, co spowodowało wydanie przez wytwórnię fonograficzną także wcześniejszych dokonań Tiersena.

Melodyjne i przebojowe zarazem kompozycje Tiersena znalazły uznanie wśród twórców filmowych. Do współpracy zaprosili go m. in. Eric Zonca i Andre Techine. Odtąd kariera Tiersen nabrała ogromnego tempa. Daje niezmiernie dużo koncertów, odbywając trasy po całej Europie.

Kolejny album studyjny Tiersena ukazał się w 1999 roku i był krokiem w stronę rock’n’rolla. Po nim nastąpiła wielka trasa koncertowa podczas która podobnie jak płyta okazała się sukcesem. Później odbył także trasę koncertową po Japonii i Singapurze.


Wybrana filmografia :

2008: Tabarly
2003: Good Bye Lenin!
2002: Primitifs
2002: Poteau rose
2001: Trzecia zmiana (Trois huit)
2001: Amelia (Fabuleux destin d'Amélie Poulain, Le)
1999: Qui plume la lune?...
1999: Cyclope de la mer, Le
1998: Wyśnione życie aniołów (Vie revee des anges, La)
1998: Alice i Martin (Alice et Martin)
1997: Człowiek o długich rękach (Homme aux bras ballants, L')

Nagrody :

2002: Amelia - "Cesar" (Najlepsza Muzyka)
2002: Amelia - Nagroda specjalna BAFTA (Najlepsza Muzyka)





Soundtracks.pl

© 2002-2020 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni