Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  
 








Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Lalo Schifrin14 Listopad 2005, 19:16


Ten niezwykle płodny i wszechstronny kompozytor, aranżer, dyrygent i pianista urodził się w Buenos Aires w Argentynie 21 czerwca 1932 roku. Pochodzi z umuzykalnionej rodziny, bowiem jego ojciec a zarazem pierwszy nauczyciel muzyki, Luis Schifrin, był założycielem i jednocześnie dyrygentem Orchestra of the Teatro Colon w Buenos Aires. Lekcje muzyki na fortepianie zaczął pobierać już w wieku sześciu lat u Enrique Barenboima - ojca znanego pianisty i dyrygenta Daniela Barenboima. Boris Claudio „Lalo” Schifrin – bo tak naprawdę się nazywa ta ikona muzyki filmowej – ukończył prawo i socjologię w Buenos Aires, a potem studiował w Paryżu w konserwatorium muzycznym, wieczorami zarabiając na życie, grając jazz w kafejkach. To już tu właśnie, i w tak młodym wieku, zafascynował się jazzem i połączył go potem z muzyką klasyczną, która była przedmiotem jego studiów muzycznych. Po powrocie do rodzinnej Argentyny Schifrin założył własny 16-osobowy jazzband – pierwszy w Ameryce Łacińskiej. Grał i komponował dla argentyńskiej telewizji, dochodząc do sporej popularności już pod koniec lat pięćdziesiątych. W 1956 roku poznał legendarnego trębacza jazzowego, Dizzy`ego Gillespie, podczas jego tournee w Argentynie. To on właśnie zaproponował Schifrinowi współpracę w roli pianisty i aranżera w jego jazzbandzie. Tak zaczęła się droga do wielkiej kariery utalentowanego Argentyńczyka. Pierwszym wspólnym dziełem duetu Schifrin-Gillespie była "Gillespiana". Na przełomie lat 50. i 60. Schifrin przeprowadził się do Nowego Jorku, jako że był już na stałe związany z orkiestrą Dizzy`ego Gillespie.

Kariera w filmie rozpoczęła się od zilustrowania filmu dla MGM "Rhino!" w 1963 roku. Potem już były same sukcesy - francuski "Joy House" z 1964 roku, "The Liquidator, "Cool Hand Luke" (z Paulem Newmanem), "The Cincinatti Kid" (ze Stevem McQueenem) i bogata współpraca z TV, dla której napisał swoje największe hity – "Mission: Impossible", "The Man From U.N.C.L.E.", "Starsky and Hutch", "Planet of The Apes" oraz "Medical Center" i "Mannix". Schifrin już wtedy zafascynował świat świeżym spojrzeniem na muzykę jazzową. Jego muzyka to pełny werwy i życia, pulsujący jazz i funky. Kompozytor praktycznie stworzył "cop-genre" - gatunek ilustracji muzycznej filmów o detektywach i policjantach. Bez niego dzisiejsza i wczorajsza muzyka nie miałaby tego samego brzmienia, np. wyraźnie inspirowany muzyką Schifrina jest "Kojak" czy "Streets of San Francisco". Sam Schifrin zaś jest dumnym autorem takich niezapomnianych klasyków, jak "Bullitt" (1968), "Dirty Harry" (1971), "Enter of The Dragon" (1973), "The Eagle Has Landed" (1977). Schifrin dał się poznać również jako uzdolniony kompozytor do filmów różnych gatunkowo. Napisał muzykę do "Egzorcysty", która niestety została odrzucona, ale już w 1979 roku odniósł sukces muzyką do "The Amytville Horror", oddając hołd muzyczny swojemu przyjacielowi Bernardowi Herrmannowi. W latach 70. Schifrin stworzył jedne ze swoich najlepszych kompozycji, np. "Rollercoaster" (1976). W latach 80. skomponował muzykę m.in. do "The Osterman Weekend" i "The Fourth Protocol". Jednak nie sposób wymienić choćby części ważnych tytułów, bo Schifrin to człowiek-fabryka, jeśli chodzi o liczbę skomponowanych dzieł. Dorzucić jeszcze wypada takie tytuły jak science-fiction Lucasa "THX 1138", "Więzień Brubaker" z Robertem Redfordem, "Ucieczka na Atenę", "Złoto dla zuchwałych", czy z ostatnich lat - przepiękne "Tango", trzy części "Godzin szczytu" oraz "After The Sunset".

Lalo Schifrin to również uznany autor wielu albumów z muzyką jazzową i klasyczną. Jego znakiem rozpoznawczym stały się także osobliwe, ale i piękne concept-albumy, będące fuzją muzyki nowoczesnej z klasyczną. Przykłady takich urzekających albumów to "Marquis De Sade - Dissection and Reconstruction" z jazzowym wykonaniem Bacha i Mozarta, czy seria albumów wydana z Trzema Tenorami –Placido Domingo, Jose Carrerasem i Luciano Pavarottim w latach 90. ubiegłego wieku, z której nagranie należy do najlepiej sprzedających się albumów w tym gatunku. W latach 70. Schifrin nagrał znakomity album razem z Dizzym Gillespie pt. "Free Ride" – fantastyczne połączenie jazzu i funky. Wydał również wielokrotnie nagradzaną serię "Jazz Meets The Symphony", disco-jazzową "Black Widow" czy nominowaną do Grammy "Latin Jazz Suite".

Krótko mówiąc, Schifrin to kameleon, człowiek-orkiestra i człowiek Renesansu w jednym. Był nominowany do Oscara sześciokrotnie, ale nie zdobył tej statuetki ani razu. Jest za to szczęśliwym posiadaczem 4 Grammy i niezliczonej liczby nominacji do wielu innych nagród. Lalo Schifrin mieszka w Beverly Hills, w rezydencji należącej niegdyś do sławnego komika Groucho Marxa. I co najważniejsze - nadal komponuje...

Wybrana filmografia:

2007 - Godziny Szczytu 3 (Rush Hour 3)

2006 - Abominable

2005 - The Bridge of San Luis Rey

2004 - Po Zachodzie Słońca (After The Sunset)

2003 - Bringing Down the House

2002 - Company

2001 - Rush Hour 2

2000 - Longshot
2000 - Mission: Impossible II (theme)

1998 - Rush Hour
1998 - Tango
1998 - Something to Believe In

1997 - Money Talks

1996 - Manhattan Merengue!
1996 - Mission: Impossible (theme)

1993 - Beverly Hillbillies, The
1993 - Danger Theatre (TV)

1992 - Mancha

1991 - Quijote de Miguel de Cervantes, El (TV)
1991 - Woman Named Jackie, A (TV)
1991 - F/X2

1990 - Face To Face (TV)

1989 - Neon Empire, The (TV)
1989 - Original Sin (TV)

1988 - Berlín Blues (1988)
1988 - Silence at Bethany, The (TV)
1988 - Mission: Impossible (TV)
1988 - Dead Pool, The
1988 - Shakedown On The Sunset Strip (TV)
1988 - Earth Star Voyager (TV)

1987 - Sparky`s Magic Piano (TV)
1987 - Fourth Protocol, The
1987 - Out On A Limb (TV)

1986 - Ladies Club, The
1986 - Beverly Hills Madam (TV)
1986 - Kung Fu: The Movie (TV)
1986 - Black Moon Rising

1985 - Bad Medicine
1985 - Bridge Across Time ( TV)
1985 - Command 5 ( TV)
1985 - New Kids, The
1985 - A.D. (TV)
1985 - Triplecross (TV)
1985 - Hollywood Wives (TV)
1985 - Mean Season, The

1984 - Spraggue (TV)
1984 - Tank

1983 - Doctor Detroit
1983 - Nagłe zderzenie (Sudden Impact)
1983 - Princess Daisy (TV)
1983 - Rita Hayworth: The Love Goddess (TV)
1983 - Osterman Weekend, The
1983 - Starflight: The Plane That Couldn`t Land (TV)
1983 - Sting II, The

1982 - Fast-Walking
1982 - Stranger Is Watching, A
1982 - Amityville II: The Possession
1982 - Falcon`s Gold (TV)
1982 - Class Of 1984
1982 - Seduction, The
1982 - Victims (TV)

1981 - Back To The Planet Of The Apes (TV)
1981 - Buddy Buddy
1981 - Pelle, La
1981 - Viernes de la eternidad, Los
1981 - Caveman
1981 - Chicago Story (TV)

1980 - Big Brawl, The
1980 - Loophole
1980 - Competition, The
1980 - Nude Bomb, The
1980 - Brubaker
1980 - Serial
1980 - When Time Ran Out...

1979 - Concorde: Airport `79, The
1979 - Love And Bullets
1979 - Amityville Horror, The
1979 - Boulevard Nights
1979 - Escape To Athena
1979 - Institute For Revenge

1978 - Manitou, The
1978 - Nativity, The (TV)
1978 - Cat From Outer Space, The
1978 - Nunzio
1978 - Return From Witch Mountain
1978 - President`s Mistress, The (TV)

1977 - Telefon
1977 - Rollercoaster
1977 - Good Against Evil (TV)
1977 - Day Of The Animals

1976 - Voyage Of The Damned
1976 - Eagle Has Landed, The
1976 - Special Delivery
1976 - St. Ives
1976 - Sky Riders
1976 - Brenda Starr (TV)

1975 - Guilty Or Innocent: The Sam Sheppard Murder Case (TV)
1975 - Foster And Laurie (TV)
1975 - Master Gunfighter, The
1975 - Bronk (TV)
1975 - Starsky And Hutch (TV)
1975 - Delancey Street: The Crisis Within (TV)

1974 - Man On A Swing
1974 - Four Musketeers, The
1974 - Planet Of The Apes (TV)
1974 - Petrocelli (TV)
1974 - Golden Needles
1974 - Night Games (TV)

1973 - Bang Bang
1973 - Harry In Your Pocket
1973 - Hit!
1973 - Siła Magnum (Magnum Force)
1973 - Charley Varrick
1973 - Enter The Dragon
1973 - Neptune Factor, The
1973 - Hunter (TV)

1972 - Wrath Of God, The
1972 - Rage
1972 - Prime Cut
1972 - Joe Kidd
1972 - Welcome Home, Johnny Bristol (TV)
1972 - Sixth Sense, The (TV)

1971 - Dirty Harry
1971 - Christian Licorice Store, The
1971 - Earth II (TV)
1971 - Hellstrom Chronicle, The
1971 - Mrs. Pollifax - Spy
1971 - Pretty Maids All In A Row
1971 - Escape (TV)
1971 - Beguiled, The
1971 - THX 1138

1970 - I Love My Wife
1970 - Night Gallery (TV)
1970 - Aquarians, The ( TV)
1970 - Imago
1970 - Young Lawyers, The (TV)
1970 - WUSA
1970 - Kelly`s Heroes
1970 - Pussycat, Pussycat, I Love You
1970 - Mask of Sheba, The (TV)

1969 - Young Lawyers, The (TV)
1969 - Medical Center (TV)
1969 - Eye Of The Cat
1969 - Che!
1969 - Brotherhood, The

1968 - Eyewitness News (TV)
1968 - Mission Impossible Versus the Mob
1968 - Rise And Fall Of The Third Reich, The
1968 - Hell In The Pacific
1968 - Bullitt
1968 - Coogan`s Bluff
1968 - Where Angels Go, Trouble Follows
1968 - Fox, The
1968 - Sol Madrid

1967 - Sullivan`s Empire (TV)
1967 - Venetian Affair, The
1967 - President`s Analyst, The
1967 - Cool Hand Luke
1967 - Who`s Minding the Mint?
1967 - Mannix (TV)
1967 - How I Spent My Summer Vacation (TV)

1966 - I Deal In Danger
1966 - Murderers` Row
1966 - Doomsday Flight, The (TV)
1966 - Way... Way Out
1966 - Mission: Impossible (TV)
1966 - T.H.E. Cat (TV)
1966 - Jericho (TV)

1965 - Background Beat, The
1965 - Likwidator (Liquidator, The)
1965 - Blindfold
1965 - Cincinnati Kid, The
1965 - Big Valley, The ( TV)
1965 - Once a Thief
1965 - Dark Intruder

1964 - National Geographic Specials (TV)
1964 - Félins, Les
1964 - See How They Run (TV)
1964 - Man from U.N.C.L.E., The (TV)
1964 - Rhino!

1963 - Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV)

1958 - Jefe, El

1957 - Venga a bailar el rock





Soundtracks.pl

© 2002-2019 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni