Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  
 








Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Alan Silvestri08 Czerwiec 2003, 10:07


ur. 26 marca 1950, Nowy Jork

Alan Silvestri należy do grona najbardziej interesujących i utalentowanych kompozytorów filmowych. Specjalizuje się w kinie akcji oraz w komedii. Urodził się 26 marca 1950 roku (61 lat) w Nowym Jorku. Początki muzyczne były skromne: pracował jako aranżer w przemyśle fonograficznym oraz pisał krótkie ilustracje muzyczne do niskobudżetowych filmów reklamowych i dokumentalnych. Silvestri debiutował na dużym ekranie w 1972 roku filmem akcji The Doberman Gang Byrona Chudnowa. Przełomem w jego karierze kompozytorskiej był rok 1975, kiedy został zatrudniony na planie serialu policyjnego Starsky and Hutch, zaś dwa lata później pojawił się w ChiPs. Wtedy właśnie zwrócił na siebie uwagę Roberta Zemeckisa, jednego z najbardziej znanych obecnie reżyserów Hollywood.

W 1984 roku Silvestri skomponował dla niego swoją pierwszą dużą partyturę do filmu przygodowego Romancing the Stone. Projekt ten na dobre otworzył drzwi kariery przed młodym kompozytorem, a jednocześnie był to początek trwającej do dnia dzisiejszego współpracy Zemeckis - Silvestri, jednej z najdłuższej w historii kina (już 23 lata). W ich dorobku znajduje się ogółem 12 filmów. Do chwili obecnej filmografia kompozytora obejmuje już ponad 90 tytułów. Na liście płac Silvestriego są również 2 filmy, do których muzyka została napisana i odrzucona - Mission: Impossible Briana de Palmy z 1996 roku (zastąpił go Danny Elfman) i Something`s Gotta Give Nancy Meyers z 2003 roku (zastąpił go Hans Zimmer).

W 1994 roku został nominowany do Oskara za muzykę do dramatu Roberta Zemeckisa Forrest Gump (Oskar za najlepszy film roku). Za ten sam film była też nominacja do Złotego Globu i Grammy Award. W roku 2004 nominacja do nagrody Akademii Filmowej przypadła za piosenkę Believe w wykonaniu Josha Grobana z animowanego filmu Roberta Zemeckisa The Polar Express. Inne nagrody filmowe to: nominacje do Grammy Award za Back to the Future, Who Framed Roger Rabbit?, Cast Away i wspomnianą powyżej piosenkę Believe z The Polar Express, zaś nagrodę Saturn Award kompozytor odebrał za Predator, Back to the Future Part III i Van Helsing.

Muzyka Alana Silvestri opiera się na dużej orkiestrze symfonicznej z towarzyszeniem tła elektronicznego (najbardziej rozpoznawalnym elementem jego stylu są wojskowe werble). Jego ilustracje charakteryzują się dużą melodyjnością i bogactwem orkiestracyjnym. Dominującymi gatunkami filmów w jego twórczości są komedie i filmy akcji. W filmografii kompozytora najsłynniejsze partytury zostały stworzone do takich filmów jak: trylogia Back to the Future (1985, 1989 i 1990), Predator (1987), Who Framed Roger Rabbit (1988), The Abyss (1989), Father of the Bride (1991), The Bodyguard (1992), Forrest Gump (1994), The Quick and the Dead (1995), Judge Dredd (1995), Eraser (1996), The Long Kiss Goodnight (1996), Contact (1997), Volcano (1997), What Lies Beneath (2000), The Mummy Returns (2001), Lilo and Stitch (2002), Tomb Raider 2 (2003), Van Helsing (2004), The Polar Express (2004), Beowulf (2007) lub dwie części Night At the Museum (2006, 2009).

Stopniowo zapełniła się filmografia kompozytora na 2003 rok. Mamy tu mroczny thriller Jamesa Mangolda Identity, wysokobudżetówkę kina przygodowego - Tomb Raider 2 Jan de Bonta, krótkometrażowy dramat TV Aarona Schneidera Two Soldiers i komedię romantyczną Something`s Gotta Give Nancy Meyers (rejected - Hans Zimmer). Dwa kolejne blockbustery zostały przypisane na rok filmowy 2004. Były to: The Polar Express, animowana komedia świąteczna Roberta Zemeckisa i horror akcji Stephena Sommersa Van Helsing.

W roku 2005 nie powstał żaden film z jego muzyką. Thriller akcji Firewall w reżyserii Richarda Loncraine`a "nie wypalił" (score napisał Alexandre Desplat). Na rok filmowy 2006 skomponował partyturę do animowanego filmu Walta Disneya The Wild (reżyser - Steve Williams), muzykę do rocznicowego show "Tokyo DisneySea" The Legend of Mythica i widowiskowej komedii przygodowej Night at the Museum w reżyserii Shawna Levy`ego (przejął projekt po Johnie Ottmanie), natomiast na 2007 rok powstał przygodowy thriller fantasy Beowulf Roberta Zemeckisa. Trochę szkoda, że to jedyna partytura kompozytora w tym roku. Nie zrealizowana została w 2006 roku komedia fantasy Click Franka Coraci`ego (Alan nie chciał sztywno trzymać się wytycznych "temp-tracku" - posadę po nim przejął Rupert Gregson-Williams). W roku 2007 na ekranach pojawił się sequel Obcy kontra Predator, w którym Brian Tyler posłużył się bazą tematyczną kompozytora z obu części Predatora. Obecnie Stephen Sommers planuje nakręcić katastroficzny thriller When Worlds Collide (premiera planowana jest na 2012r.), do którego muzykę powinien napisać Alan Silvestri.

Silvestri potwierdził natomiast, że napisze muzykę do nowego filmu akcji Stephena Sommersa G.I. Joe: The Rise of Cobra (7 sierpnia 2009 roku) i świątecznej komedii fantasy Roberta Zemeckisa A Christmas Carol, której premiera ustalona jest 6 listopada 2009 roku. Peter Chelsom (Serendipity) zaprosił Alana Silvestri do swojego nowego filmu - muzycznej komedii Hannah Montana: The Movie, której premierę ustalono na 10 kwietnia 2009 roku. Na 22 maja 2009 roku Shawn Levy ma wystartować z sequelem przygodowej komedii Night at the Museum 2: Battle of the Smithsonian. Alan Silvestri, jako autor muzyki do pierwszej części, ma być kompozytorem następnej odsłony. Jeżeli wszystkie projekty "wypalą", będzie to bardzo pracowity rok dla Silvestri`ego. Nie ma żadnych zapowiedzi na rok 2008.

15 stycznia 2008 r. Alan Silvestri wycofał się z projektu Hannah Montana: The Movie, z uwagi na zbyt napięty harmonogram - zaledwie miesiąc po premierze komedii muzycznej, Silvestri startuje z komediowym blockbusterem Night at the Museum 2: Battle of the Smithsonian. Stanowisko Alana przejął John Debney, który ma także zaaranżować piosenkę Butterfly Fly Away. Silvestri napisał ją z Glenem Ballardem, nim jeszcze odszedł z projektu.

1 grudnia 2009 roku pojawiła się informacja, że John Carnahan nakręci filmową wersję popularnego w latach 80-tych serialu sensacyjnego The A-Team. Premiera filmu ma się odbyć 11 czerwca 2010 roku, a muzykę ma napisać... Alan Silvestri. 8 lipca b.r. na ekranach kin pojawi się 3 odsłona Predatora, do której muzykę napisał John Debney - nie zabrakło oczywiście palety tematycznej Alana Silvestri z pierwszych dwóch części.

28 lutego 2011 roku została potwierdzona wiadomość, że Alan Silvestri napisze muzykę do ekranizacji komiksu o superbohaterze Captain America: The First Avenger. Reżyserii podjął się Joe Johnston, który do tej pory współpracował m.in. z Jamesem Hornerem, Jamesem Newtonem Howardem i Danny`m Elfmanem. Do filmu część piosenek w klimacie lat 40-tych ma napisać także Alan Menken. Premiera przewidziana została na 21 lipca 2011 roku, zaś 4 maja 2012 ma ukazać się sequel pt. The Avengers w reżyserii Jossa Whedona.

Filmografia:

1972 - Gang dobermanów (The Doberman Gang)

1973 - The Mack

1975 - Las Vegas Lady
1975 - Starsky i Hutch (Starsky & Hutch) - serial TV (1975-1979)

1976 - The Amazing Dobermans

1977 - ChiPs (serial TV) (1977-1983)

1978 - The Fifth Floor

1983 - Manimal (serial TV)

1984 - Par Ou Tes Rentre... On Ta Pas Vu Sortir
1984 - Miłość, szmaragd i krokodyl (Romancing The Stone)

1985 - Fandango
1985 - Oko kota (Cat`s Eye)
1985 - Powrót do Przyszłości (Back to the Future)
1985 - Powrót do Przyszłości (Back to the Future) - bootleg
1985 - Powrót do Przyszłości (Back to the Future) - complete edition
1985 - Zakład (Summer Rental)

1986 - Klan Niedźwiedzia Jaskiniowego (The Clan Of The Cave Bear)
1986 - Oddział Delta (The Delta Force)
1986 - American Anthem
1986 - Lot Nawigatora (Flight Of The Navigator)
1986 - Bez litości (No Mercy)

1987 - Stan Krytyczny (Critical Condition)
1987 - Outrageous Fortune
1987 - Predator - bootleg
1987 - Dama za burtą (Overboard)

1988 - Kto Wrobił Królika Rogera? (Who Framed Roger Rabbit?)
1988 - Mac i ja (Mac And Me)
1988 - Moja macocha jest kosmitką (My Stepmother Is An Alien)

1989 - Szalona małolata (She`s Out Of Control)
1989 - Otchłań (The Abyss)
1989 - Powrót do Przyszłości 2 (Back to the Future Part II)
1989 - Tales From The Crypt

1990 - Śródmieście (Downtown)
1990 - Powrót do Przyszłości 3 (Back to the Future Part III)
1990 - Młode Strzelby 2 (Young Guns II)
1990 - Predator 2

1991 - Babka z zakalcem (Soapdish)
1991 - Do szaleństwa (Dutch)
1991 - Okruchy Wspomnień (Shattered)
1991 - Rykoszet (Ricochet)
1991 - Ojciec panny młodej (Father of the Bride)

1992 - Stój, bo mamuśka będzie strzelać (Stop! Or My Mom Will Shoot)
1992 - Dolina Paproci (Ferngully: The Last Rainforest)
1992 - Ze śmiercią jej do twarzy (Death Becomes Her)
1992 - The Bodyguard - bootleg
1992 - Kumple (Sidekicks)

1993 - In Search of the Obelisk
1993 - Półtorej Gliniarza (Cop And A Half)
1993 - Super Mario Bros.
1993 - Sądna Noc (Judgment Night)
1993 - Dwaj Zgryźliwi Tetrycy (Grumpy Old Men) - bootleg

1994 - Detektyw bez pamięci (Clean Slate)
1994 - Forrest Gump
1994 - Eksplozja (Blown Away) - bootleg
1994 - Richie Milioner (Richie Rich)

1995 - Szybcy i Martwi (The Quick And The Dead)
1995 - Rodzina Perezów (The Perez Family)
1995 - Sędzia Dredd (Judge Dredd)
1995 - Ojciec Panny Młodej 2 (Father Of The Bride Part II)
1995 - Jeszcze bardziej zgryźliwi tetrycy (Grumpier Old Men) - bootleg

1996 - Sierżant Bilko (Sgt. Bilko) (bootleg)
1996 - Mission: Impossible (rejected) - bootleg
1996 - Egzekutor (Eraser)
1996 - Długi pocałunek na dobranoc (The Long Kiss Goodnight) - bootleg

1997 - Polubić czy poślubić (Fools Rush In) - bootleg
1997 - Wulkan (Volcano)
1997 - Kontakt (Contact)
1997 - Polowanie na mysz (Mouse Hunt)

1998 - Dziwna Para 2 (The Odd Couple 2)
1998 - Nie Wierzcie Bliźniaczkom (The Parent Trap)
1998 - Cudotwórca (Holy Man)
1998 - Totalna Magia (Practical Magic)

1999 - Siegfried & Roy: The Magic Box
1999 - Stuart Malutki (Stuart Little) - Promo

2000 - Uwikłany (Reindeer Games) - bootleg
2000 - Co Kryje Prawda (What Lies Beneath)
2000 - Poza Światem (Cast Away) - Promo
2000 - Czego Pragną Kobiety (What Women Want) - Promo

2001 - Mexican (The Mexican)
2001 - Powrót Mumii (The Mummy Returns)
2001 - Igraszki Losu (Serendipity) - bootleg

2002 - Showtime - bootleg
2002 - Lilo i Stitch (Lilo & Stitch)
2002 - Stuart Malutki 2 (Stuart Little 2) (bootleg)
2002 - Pokojówka na Manhattanie (Maid in Manhattan)
2002 - Pokojówka na Manhattanie (Maid in Manhattan) - bootleg

2003 - Tożsamość (Identity)
2003 - Lara Croft: Tomb Raider: Kolebka Życia (Lara Croft: Tomb Raider: The Cradle of Life)
2003 - Two Soldiers - bootleg
2003 - Lepiej późno niż później (Something`s Gotta Give) - rejected

2004 - Van Helsing
2004 - Ekspres Polarny (The Polar Express)
2004 - Ekspres Polarny (The Polar Express) - Academy Awards Promo

2005 - Coming Home (TV reklama: 50-rocznica Disneylandu)

2006 - Dżungla (The Wild)
2006 - The Legend of Mythica
2006 - Noc w Muzeum (Night At the Museum)

2007 - The Journey (oficjalny temat dla NCAA)
2007 - Beowulf
2007 - Obcy kontra Predator 2 (Aliens vs. Predator: Requiem) - tematy

2009 - Hannah Montana: The Movie (piosenka - Butterfly Fly Away)
2009 - Noc w muzeum 2: Ucieczka z wystawy (Night At the Museum 2: Battle of the Smithsonian)
2009 - G. I. Joe: Czas Kobry (G.I. Joe: The Rise of Cobra)
2009 - Opowieść wigilijna (A Christmas Carol)

2010 - Drużyna A (The A-Team)
2010 - Predators (tematy)

2011 - Kapitan Ameryka: Pierwsze Starcie (Captain America: The First Avenger)

2012 - The Avengers
2012 - Flight

2013 - The Croods

Polecamy: www.Alan-Silvestri.com - bardzo profesjonalny i obszerny serwis poświęcony Alanowi.

biografię opracował Szymon Jagodziński





Soundtracks.pl

© 2002-2018 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni