Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  
 








Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Christopher Young14 Grudzień 2005, 11:48


Christopher Young urodził się 28 kwietnia 1957r w Redbanks, w stanie New Jersey, USA. Uczył się w Manhattan School of Music i Hampshire College w stanie Massachussetts a następnie studiował w North Texas State University i UCLA, pod okiem słynnego kompozytora Davida Raksina. Raksin był jednym z twórców, którzy wywarli największy wpływ na Younga. Warto jeszcze wymienić Jerry’ego Goldsmitha, Leonarda Rosenmana i przede wszystkim Bernarda Herrmanna. Christopher Young zdecydował, że zostanie kompozytorem, gdy pierwszy raz usłyszał muzykę z albumu The Fantasy World of Bernard Herrmann. Zanim jednak to nastąpiło, grywał on na perkusji w big-bandach jazzowych. Debiutował w 1981r pisząc muzykę do horroru Pranks. W latach 80-tych Young mocno eksperymentował z atonalnością i syntezatorami w niskobudżetowych produkcjach, głównie w gatunku horroru, ale również w filmach dokumentalnych i dramatach. W tym okresie kariery najbardziej widoczne były zapożyczenia z twórczości Jerry’ego Goldsmitha.

Pierwszy przełom w karierze kompozytora nastąpił wraz ze skomponowaniem przez niego muzyki do dwóch części horrorowej sagi Hellraiser (Wysłannik piekieł). Oszałamiająca muzyka z drugiej części, czyli Hellbound:Hellraiser II jest do dziś uważana za jedną z najwybitniejszych w historii muzyki filmowej. Od tej pory świat baczniej zwrócił uwagę na tego kompozytora, z biegiem lat został on uznany za mistrza horroru. (Young sam siebie nazywa „Bellą Lugosi muzyki filmowej”). Przez wiele lat nie potrafił się uwolnić od tej etykiety, otrzymywał głównie propozycje zilustrowania horrorów i thrillerów. Część z nich została niekwestionowanymi klasykami w swoich gatunkach, że wymienię tu Muchę II, Przybłędę, Psychopatę (za te trzy był nominowany do nagrody Saturn) a także Gatunek i Jennifer 8. Pisał też ilustracje do innych gatunków, lecz nie zostały one szerzej dostrzeżone – wspomnę o doskonałej muzyce do dramatu wojennego BAT-21, dramatów obyczajowych Kwiaty na poddaszu czy Nawiedzone lato oraz psychologicznych, jak Max i Helen.

Kolejny przełom w karierze nastąpił w 1995r. Wtedy to amerykański kompozytor napisał wyśmienitą muzykę do dramatu więziennego Marca Rocco Morderstwo pierwszego stopnia. Ilustracją tą Young zyskał sobie bardzo duży rozgłos w branży filmowej i udowodnił, że potrafi pisać doskonałą muzykę do bardziej ambitnych produkcji. Ten właśnie score, Christopher Young uważa za swoje najlepsze dzieło. Nie ukrywa on, że szczególnie lubi pisać właśnie do mniej lub bardziej kameralnych dramatów, filmów traktujących o ludzkich uczuciach i emocjach. Po Morderstwie pierwszego stopnia ilustrował inne dramaty, m.in. Huragan, Norma Jean and Marilyn(nominacja do nagrody Emmy), Kroniki portowe(otrzymał za nią nominację do Złotego Globu) czy ostatnio The Tower. W minionych latach Youngowi udało się nawiązać współpracę z czołowymi hollywoodzkimi reżyserami: Normanem Jewisonem, Curtisem Hansonem, Samem Raimi, Barrym Levinsonem i Jonem Amielem. Prawie co roku Amerykanin dostarcza swoim fanom jeden score napisany do horroru, lecz w ostatnich latach obok horrorów i dramatów niespodziewanie w jego filmografii zaczynają coraz częściej pojawiać się wysoko-budżetowe filmy akcji. Amerykanin zilustrował m.in. Morderstwo w Białym Domu, Powódź, Kod dostępu, Włamanie na śniadanie, Jądro ziemi a w 2006r napisze muzykę do trzeciej części przygód Spidermana. To wszystko pokazuje, że pozycja Christophera Younga w branży filmowej powoli, stopniowo idzie w górę i twórca ten w niedalekim czasie zostać jednym z najbardziej rozchwytywanych hollywoodzkich kompozytorów.


Wybrana filmografia:

2010 - Unthinkable
2010 - When in Rome

2009 - Creation
2009 - The Informers
2009 - Nieproszeni goście (The Uninvited)
2009 - Wrota do piekieł (Drag Me To Hell)

2008 - Nieuchwytny (Untraceable)
2008 - Sen na jawie (Sleepwalking)

2007 - Ghost Rider
2007 - Spiderman 3

2006 - Dark Ride (temat główny)
2006 - Klątwa 2 (The Grudge 2)
2006 - Lucky You - Pokerowy blef (Lucky You)

2005 - Egzorcyzmy Emily Rose (The Exorcism of Emily Rose)
2005 - Niedokończone życie (An Unfinished Life) (score częściowo wykorzystany)
2005 - Salon piękności (Beauty Shop)

2004 - Klątwa (The Grudge)
2004 - Spider-Man 2 (dodatkowa muzyka)
2004 - W rękach Boga (Something the Lord Made) (TV)

2003 - Something`s Gotta Give (dodatkowa muzyka)
2003 - Ława przysięgłych (Runaway Jury)
2003 - Pokerzyści (Shade) (odrzucony score)
2003 - Jądro ziemi (The Core)

2002 - The Country Bears
2002 - The Tower

2001 - Kroniki portowe (The Shipping News)
2001 - Diabeł i Daniel Webster / Na skróty do szczęścia (The Devil and Daniel Webster)
2001 - Włamanie na śniadanie (Bandits)
2001 - Dom Glassów (The Glass House)
2001 - Sceny zbrodni (Scenes of the Crime)
2001 - Kod dostępu (Swordfish)
2001 - Słodki listopad (Sweet November)
2001 - The Warden (TV)

2000 - Dotyk przeznaczenia (The Gift)
2000 - Próba sił (Bless the Child)
2000 - Cudowni chłopcy (Wonder Boys)

1999 - Huragan (The Hurricane)
1999 - Transakcja (The Big Kahuna)
1999 - Zbyt blisko wroga (In Too Deep)
1999 - Osaczeni (Entrapment)

1998 - Gra w serca (Playing by Heart) (dodatkowa muzyka)
1998 - Ulice strachu (Urban Legend)
1998 - Pocałunek Judasza (Judas Kiss)
1998 - Hazardziści (Rounders)
1998 - Zaborcza miłość (Hush)
1998 - Powódź (Hard Rain)

1997 - Człowiek, który wiedział za mało (Man Who Knew Too Little)
1997 - Morderstwo w Białym Domu (Murder at 1600)

1996 - Urwanie głowy (Head Above Water)
1996 - Desperatki (Set It Off)
1996 - Podwójna świadomość (Unforgettable)
1996 - Norma Jean and Marilyn (TV)

1995 - Psychopata (Copycat)
1995 - Zabójcza perfekcja (Virtuosity)
1995 - Gatunek (Species)
1995 - Tales from the Hood
1995 - Morderstwo pierwszego stopnia (Murder in the First)

1994 - Wyśniona kochanka (Dream Lover)
1994 - Wymuszony kompromis (Judicial Consent)

1993 - Mroczna połowa (The Dark Half)

1992 - Włóczęga (The Vagrant)
1992 - Huragan ognia (Rapid Fire)
1992 - Jennifer 8

1991 - Świetlisty anioł (Bright Angel)

1990 - Hidder in the House (TV)
1990 - Last Flight Out (TV)
1990 - Max and Helen (TV)

1989 - Mucha II (The Fly II)
1989 - Nawiedzone lato (Haunted Summer)

1988 - The Telephone
1988 - BAT-21
1988 - Wysłannik piekieł II (Hellbound: Hellraiser II)
1988 - Vietnam War Stories (TV)

1987 - Kwiaty na poddaszu (Flowers in the Attic)
1987 - Wysłannik piekieł (Hellraiser)
1987 - American Harvest (TV)
1987 - World War II. Documentaries

1986 - Torment
1986 - Getting Even
1986 - Najeźdźcy z Marsa (Invaders from Mars)
1986 - Trick or Treat

1985 - Avenging Angel
1985 - Wheels of Fire
1985 - Koszmar z Ulicy Wiązów II (A Nightmare on Elm Street II: Freddy´s Revenge)
1985 - The Twilight Zone (TV)

1984 - The Power
1984 - Oasis
1984 - Highpoint

1983 - Def-Con 4

1981 - Pranks





Soundtracks.pl

© 2002-2018 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni