Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  
 








Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Alexandre Desplat04 Luty 2006, 12:04


Urodzony 23 sierpnia 1961 roku w Paryżu.

Ten młody francuski kompozytor, jest w tym momencie jednym z najbardziej obiecujących europejskich twórców, bardzo chętnie angażowanym zarówno w drobnych rodzimych produkcjach, ambitnych filmach amerykańskich oraz wielkich BlockBusterach rodem z Hollywood. Swoim oryginalnym i nieprzeciętnym brzmieniem, unikalną umiejętnością tworzenia inteligentnych, często ambientowych partytur, zyskuje coraz większe uznanie krytyków, słuchaczy oraz producentów i reżyserów, angażujących go do coraz większych projektów. Jest zgodnie uznawany za godnego następcę Georges`a Delerue czy Maurrice`a Jarre.

Na Francuskiej uczelni C.N.M.S of Paris, Alexandre studiował grę na fortepianie, trąbce i flecie. Umiejętności orkiestracyjne kształcił na uczelni w Los Angeles. Komponowaniem do filmów zajął się na początku lat `90 i do tej pory stworzył ponad 70 soundtracków, współpracując z tak uznanymi reżyserami jak: Jacques Audiard, Marion Vernoux czy Peter Webber.

Szeroki rozgłos kompozytor zdobył dzięki muzyce do filmu Girl With Pearl Earing, za którą otrzymał nominacje do szeregu prestiżowych nagród, w tym m.in: Golden Glob i BAFTA. Od tamtego momentu miłośnicy muzyki filmowej dobrze znają unikalne brzmienie Desplata. Każdy kolejny hollywoodzki soundtrack francuskiego twórcy był bardzo ciepło przyjmowany a umiejętnością płynnego przechodzenia pomiędzy stylami i gatunkami filmowymi zyskał uznanie i podziw słuchaczy na całym świecie. W 2004r. napisał bardzo interesującą oprawę do filmu z Nicole Kidman - Birth, a rok później trochę mniej zajmujące The Upside of Anger. Pozostałe dwie kompozycje 2005r.: Casanova i Hostage, spotkały się z entuzjastycznymi opiniami krytyków na całym świecie, a ta ostatnia według większości uchodzi za jedną z najlepszych partytur roku. Za napisaną również w 2005 r, partyturę do głośnego filmu Jacques`a Audiard`a W Rytmie Serca (De Battre Mon Coeur S`est Arrêté) kompozytor został odznaczony prestiżową nagrodą Cezara za najlepszą muzykę roku 2005. Najnowszy score kompozytora to intrygująca oprawa do filmu Stephena Gagmana, Syriana za którą Desplat otrzymał nominację do Złotego Globu. W najbliższym czasie usłyszymy jego muzykę w wielkiej hollywoodzkiej produkcji Richarda Loncrainera - Firewall z Harrisonem Fordem w roli głównej. Alexandre zastąpił przy tym projekcie Amerykańskiego specjalistę od kina akcji - Alana Silvestri.


Wybrana filmografia:

2018 - Wyspa psów (Isle of Dogs)
2018 - Operacja Finałowa (Operation Finale)
2018 - Sisters Brothers, The

2017 - Kształt wody (Shape of Water, The)
2017 - Suburbicon
2017 - Walerian i Miasto Tysiąca Planet (Valerian And The City Of A Thousand Planets)

2016 - Amerykańska sielanka (American Pastoral)
2016 - Boska Florence (Florence Foster Jenkins)
2016 - Światło między oceanami (Light Between Oceans, The)
2016 - Odyssée, L`
2016 - Secret Life of Pets, The

2015 - Dziewczyna z portretu (Danish Girl, The)
2015 - Every Thing Will Be Fine
2015 - Sufrażystka (Sufragette)

2014 - Godzilla
2014 - Gra tajemnic (Imitation Game, The)
2014 - Grand Budapest Hotel
2014 - Monuments Men, The
2014 - Unbroken

2013 - Tajemnica Filomeny (Philomena)
2013 - Wenus w futrze (Vénus ŕ La Fourrure, La)
2013 - Zulu

2012 - Operacja Argo (Argo)
2012 - Cloclo
2012 - Rust and Bone (De Rouille Et d`Os)
2012 - Kochankowie z księżyca (Moonrise Kingdom)
2012 - Reality
2012 - Strażnicy marzeń (Rise Of The Guardians)
2012 - Wróg numer jeden (Zero Dark Thirty)

2011 - Better Life, A
2011 - Extremely Loud & Incredibly Close
2011 - Fille Du Puisatier, La
2011 - Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II (Harry Potter And The Deathly Hallows: Part 2)
2011 - Idy Marcowe (Ides of March, The)
2011 - Mój tydzień z Marilyn (My Week With Marilyn) (temat)
2011 - Drzewo życia (Tree of Life, The)

2010 - Autor Widmo (Ghost Writer, The)
2010 - Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I (Harry Potter And The Deathly Hallows: Part 1)
2010 - Jak zostać królem (King`s Speech, The)
2010 - Special Relationship, The
2010 - Tamara Drewe

2009 - Armée Du Crime, L`
2009 - Cheri
2009 - Coco Chanel (Coco Avant Chanel)
2009 - Fantastic Mr. Fox
2009 - Julia & Julia
2009 - Prophete, Un
2009 - Księżyc w nowiu (Twilight Saga: New Moon, The)

2008 - Afterwards
2008 - Ciekawy przypadek Beniamina Buttona (Curious Case Of Benjamin Button, The)
2008 - Largo Winch

2007 - Ennemi Intime, L`
2007 - Ostrożnie, pożądanie (Lust, caution)
2007 - Pana Magorium cudowne Emporium (Mr. Magorium`s Wonder Emporium)
2007 - Złoty Kompas (His Dark Materials: The Golden Compass)

2006 - Malowany Welon (The Painted Veil)
2006 - Królowa (The Queen)
2006 - Firewall

2005 - Syriana
2005 - Casanova
2005 - Osaczony (Hostage)
2005 - De Battre Mon Coeur S`est Arrêté
2005 - The Upside of Anger

2004 - Birth
2004 - L`Enquète Corse

2003 - Girl With Pearl Earing
2003 - Inquiétudes
2003 - Les Corps Impatients
2003 - Rires et Châtiments

2002 - Nid de Guêpes

2001 - Reines d`un Jour
2001 - Les Portes de la Gloire

2000 - The Luzhin Defence
2000 - Amazone

1999 - Le Château des Singes
1999 - C`est pas ma Faute
1999 - Toni

1998 - Restons Groupés
1998 - 1 Chance sur 2
1998 - La Femme du Cosmonaute

1997 - Sous les Pieds des Femmes

1996 - Love, etc.
1996 - Un Héros très Discret

1995 - Les Milles (le Train de la Liberté)
1995 - Innocent Lies
1995 - Marie-Louise ou la Permission

1994 - Regarde les Hommes Tomber





Soundtracks.pl

© 2002-2019 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni