Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  
 








Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Alexandre Desplat04 Luty 2006, 12:04


Urodzony 23 sierpnia 1961 roku w Paryżu.

Ten młody francuski kompozytor, jest w tym momencie jednym z najbardziej obiecujących europejskich twórców, bardzo chętnie angażowanym zarówno w drobnych rodzimych produkcjach, ambitnych filmach amerykańskich oraz wielkich BlockBusterach rodem z Hollywood. Swoim oryginalnym i nieprzeciętnym brzmieniem, unikalną umiejętnością tworzenia inteligentnych, często ambientowych partytur, zyskuje coraz większe uznanie krytyków, słuchaczy oraz producentów i reżyserów, angażujących go do coraz większych projektów. Jest zgodnie uznawany za godnego następcę Georges`a Delerue czy Maurrice`a Jarre.

Na Francuskiej uczelni C.N.M.S of Paris, Alexandre studiował grę na fortepianie, trąbce i flecie. Umiejętności orkiestracyjne kształcił na uczelni w Los Angeles. Komponowaniem do filmów zajął się na początku lat `90 i do tej pory stworzył ponad 70 soundtracków, współpracując z tak uznanymi reżyserami jak: Jacques Audiard, Marion Vernoux czy Peter Webber.

Szeroki rozgłos kompozytor zdobył dzięki muzyce do filmu Girl With Pearl Earing, za którą otrzymał nominacje do szeregu prestiżowych nagród, w tym m.in: Golden Glob i BAFTA. Od tamtego momentu miłośnicy muzyki filmowej dobrze znają unikalne brzmienie Desplata. Każdy kolejny hollywoodzki soundtrack francuskiego twórcy był bardzo ciepło przyjmowany a umiejętnością płynnego przechodzenia pomiędzy stylami i gatunkami filmowymi zyskał uznanie i podziw słuchaczy na całym świecie. W 2004r. napisał bardzo interesującą oprawę do filmu z Nicole Kidman - Birth, a rok później trochę mniej zajmujące The Upside of Anger. Pozostałe dwie kompozycje 2005r.: Casanova i Hostage, spotkały się z entuzjastycznymi opiniami krytyków na całym świecie, a ta ostatnia według większości uchodzi za jedną z najlepszych partytur roku. Za napisaną również w 2005 r, partyturę do głośnego filmu Jacques`a Audiard`a W Rytmie Serca (De Battre Mon Coeur S`est Arrêté) kompozytor został odznaczony prestiżową nagrodą Cezara za najlepszą muzykę roku 2005. Najnowszy score kompozytora to intrygująca oprawa do filmu Stephena Gagmana, Syriana za którą Desplat otrzymał nominację do Złotego Globu. W najbliższym czasie usłyszymy jego muzykę w wielkiej hollywoodzkiej produkcji Richarda Loncrainera - Firewall z Harrisonem Fordem w roli głównej. Alexandre zastąpił przy tym projekcie Amerykańskiego specjalistę od kina akcji - Alana Silvestri.


Wybrana filmografia:

2007 - Ostrożnie, pożądanie (Lust, caution)
2007 - Pana Magorium cudowne Emporium (Mr. Magorium's Wonder Emporium)
2007 - Złoty Kompas (His Dark Materials: The Golden Compass)

2006 - Malowany Welon (The Painted Veil)
2006 - Królowa (The Queen)
2006 - Firewall

2005 - Syriana
2005 - Casanova
2005 - Osaczony (Hostage)
2005 - De Battre Mon Coeur S`est Arrêté
2005 - The Upside of Anger

2004 - Birth
2004 - L`Enquète Corse

2003 - Girl With Pearl Earing
2003 - Inquiétudes
2003 - Les Corps Impatients
2003 - Rires et Châtiments

2002 - Nid de Guêpes

2001 - Reines d`un Jour
2001 - Les Portes de la Gloire

2000 - The Luzhin Defence
2000 - Amazone

1999 - Le Château des Singes
1999 - C`est pas ma Faute
1999 - Toni

1998 - Restons Groupés
1998 - 1 Chance sur 2
1998 - La Femme du Cosmonaute

1997 - Sous les Pieds des Femmes

1996 - Love, etc.
1996 - Un Héros très Discret

1995 - Les Milles (le Train de la Liberté)
1995 - Innocent Lies
1995 - Marie-Louise ou la Permission

1994 - Regarde les Hommes Tomber





Soundtracks.pl

© 2002-2018 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni